Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mitar Muratović, navodni član škaljarskog klana uhapšen u junu 2017. u restoranu "Durmitor", osuđen je pravosnažno na tri i po godine zatvora zbog nošenja pištolja pošto je presudu potvrdio Apelacioni sud u Beogradu. Milošu Niloviću, koji je bio optužen u istom slučaju, ukinuta je oslobađajuća presuda i naloženo je ponovno suđenje. To je epilog hapšenja desetorice muškaraca, a koje je policija predstavila kao veliku akciju protiv škaljarskog klana.

Policija je u junu 2017. upala u beogradski restoran „Durmitor“, a pored stola za kojim su sedeli Muratović i Nilović pronašla je dva pištolja – jedan u torbici, a drugi na pločniku. Tužilaštvo je tvrdilo da je jedan Muratovićev, a drugi Nilovićev pošto je na pištolju pronađen njegov DNK, piše KRIK.

Muratović je, međutim, preuzeo krivicu za oba pištolja tvrdeći da ih je pronašao u šumici u blizini Brankovog mosta i da je taj dan išao u policiju da ih preda. Rekao je da je jedan od pištolja umotao u Nilovićevu majicu zbog čega je na njemu pronađen njegov DNK.

Sud je u julu prošle godine osudio Muratovićeva, a Nilovića oslobodio pošto policajac koji je svedočio nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da je Nilović pištolj izvukao iz pojasa i bacio ga na pod.

Apelacioni sud potvrdio je presudu u odnosu na Muratovića, a naložio da se Niloviću sudi ponovo. Ovaj sud utvrdio je da je presuda u delu koji se odnosi na Nilovića nejasna i protivrečna, kao i da je sud propustio da pravilno utvrdi činjenice.

Iako je ovo hapšenje predstavljeno kao velika akcija protiv škaljarskog klana, niko od uhapšenih nije optužen kao pripadnik organizovane kriminalne grupe. Od desetorice uhapšenih, optuženi su samo Nilović i Muratović. Za posedovanje 16 metaka koje je policija pronašla prilikom pretresa stanova bio je optužen i Ilija Zec koji je potpisao sporazum sa tužilaštvom i osuđen je na uslovnu kaznu. Zbog ozbiljnog propusta u istrazi, tužilaštvo nije optužilo Mališu Vućića čiji je DNK takođe pronađen na oružju.

Policajac koji je svedočio na sudu ispričao je da je policija imala operativna saznanja da se grupa sprema da počini neko krivično delo, ali da nisu znali šta, te da su odlučili smo da ih pohapse, pa da posle vide šta će da urade, navodi KRIK.

Inače, škaljarski klan kome su navodno pripadali Nilović i Muratović već šest godina je u sukobu sa kavačkim klanom. Oba klana su poreklom iz Kotora u Crnoj Gori, ali njihovom sukobu su se priključile i druge kriminalne grupe sa Balkana. U mafijaškom ratu do sada je ubijeno oko 50 osoba, a jedna od njih je zamalo bio i Nilović.

U maju prošle godine naoružani muškarac ušao je u kafić u kom je sedeo Nilović. Napadač je tražio po kafiću, ali je ubrzo odustao. Ubrzo nakon ovoga policija je uhapsila Miloša Miljanovića iz Herceg Novog i on je optužen za pokušaj ubistva.

Inače, sa Nilovićem je tada sedeo i njegov kum bivši žandarm Vojislav Kostić kome se sudi za iznudu u slučaju Havana. U ovom je slučaju bio optužen i Vladimir Popović Pop, vlasnik „Havane“, koji je ubijen u decembru 2018. u Nilovićevom prisustvu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar