Ilustracija Foto:EPA-EFE/Andrew Harnik

Viši sud u Beogradu zakazao je za 28. jul objavu presude dvojici optuženih za nelegalno nošenje pištolja, koji su bili uhapšeni zajedno sa još nekoliko muškaraca u beogradskom restoranu "Durmitor", 1. juna 2017. godine, kada je policija kod njih pronašla dva pištolja.

Prethodno je danas izlaganjem završnih reči završeno suđenje u ovom slučaju, koji se vodi protiv Mitra Muratovića i Miloša Nilovića.

Inače Muratoviću i Milošu Niloviću, za koje mediji pišu da su pripadnici takozvanog „škaljarskog klana“ iz Crne Gore, sudi se zbog nedovoljenog držanja oružja.

Njih dvojica su te navode medija negirali na suđenju.

U „Durmitoru“ je 1. juna 2017. godine policija uhapsila ukupno 10 osoba, ali su se nakon istrage na optužnici našla samo Muratović i Nilović, kao i Ilija Zec, koji je u maju 2018. godine na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela sa Višim javnim tužilaštvom, osuđen na uslovnu kaznu zatvora od 10 meseci sa rokom provere od tri godine i novčanu kaznu od 20.000 dinara.

Pri hapšenju kod Muratovića su pronađena dva pištolja. Tužilaštvo smatra da je on vlasnik jednog, dok su drugi pištolj naizmenično nosili on i Nilović.

Muratović je na početku suđenja u maju prošle godine negirao krivično delo tvrdeći da je krenuo da preda oružje u policijsku stanicu preko puta restorana, ali da je uhapšen pre nego što je uspeo da to uradi.

Inače na dan hapšenja, stupila je naredba MUP-a o legalizaciji oružja, koja je bila na snazi od 1. juna do 1. oktobra 2017. godine.

Različita veća sudova ovu naredbu različito tumače.

U nedavnoj odluci Višeg suda, koju je potvrdio Apelacioni sud u Beogradu, ova naredba je protumačena tako da isključuje krivično gonjenje vlasnika oružja u tom periodu, pa je optužba u tom slučaju odbijena.

Zbog te odluke tužilaštvo je podnelo zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu.

U drugim slučajevima, sudovi nisu tako tumačili taj akt MUP-a, i izricali su osuđujuće presude, imajući u vidu da naredba nema pravnu snagu kojom bi derogirala zakonske odredbe.

Muratović je od prošlog leta u kućnom pritvoru sa nanogicom, jer je i ranije osuđivan zbog nošenja oružja, a u pritvoru je bio više od dve godine.

„Škaljarski klan“ se inače u Srbiji i Crnoj Gori povezuje sa nizom ubistava i trgovinom narkotika, a pojedinim pripadnicima je prošle godine zabranjen ulazak u Srbiju odlukom nadležnih u MUP-u.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar