Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Blato, razrušena kaldrma, gomila mašina u potpuno raskopanoj ruiniranoj ulici - to je kratak opis današnje Skadarlije koja se ponovo rekonstruiše, iako je tokom proteklih godina više puta već bila "renovirana".

Povezane vesti:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je još krajem 2017. godine, tada kao gradski menadžer, rekao da kada radovi budu završeni “desetinama godina ubuduće neće biti potrebna bilo kakva rekonstrukcija”. Međutim, ta tvrdnja se ispostavila kao netačna.

Nekadašnji biser beogradskog noćnog života ponovo je raskopan.

Jedna od najpoznatijih ulica pretvorena je gradilište, opet se menja kaldrma, a pešaci se provlače između mašina kroz potpuno raskopanu Skadarliju koja danas izgleda kao neki seoski putić kroz koji je nemoguće proći bez dubokih gumenih čizama.

Vesić je i na proleće 2018. godine izjavio da treća, poslednja faza rekonstrukcije Skadarske ulice počinje nakon letnje sezone, odnosno u oktobru i da će biti završena do sredine decembra te godine.U januaru 2019. godine mislilo se da je Skadarlija napokon završena, ali je dve godine kasnije, najavljena nova rekonstrkcija.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je tokom februara ove godine da je u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarlija u toku poslednja faza rekonstrukcije, kao i da se središnji deo Skadarske ulice sada prvi put obnavlja.

On je rekao da se radovi finansiraju iz gradskog budžeta a da su nosioci radova gradska javna preduzeća, tako da nije bilo posebnih nabavki, već je u pitanju redovan program uređenja pešačkih i saobraćajnih površina.

On je naveo da će bašte svih kafana na Skadarliji biti unificirane, a dizajn i projekat prilagođeni boemskoj četvrti, najvažnijem kulturno-istorijskom delu Beograda kada je turizam u pitanju.

„Slika“ o kojoj je govorio Stojčić, međutim, za građane Beograda, sudeći prema trenutnom stanju, još uvek deluje kao daleka budućnost.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare