Foto: Miljana Isailović

Srbija je danas plivala za Časni krst, a reporteri portala Nova.rs u Nišu, Kragujevcu i na Vlasini pratili su tradicionalni događaj.

Pišu: Miljana Isailović, Sanja Petrov, Aleksandra Petrović

Student prve godine Ekonomskog fakulteta u Nišu Ilija Kocić (19) prvi je stigao do časnog krsta u trci koja je povodom velikog pravoslavnog praznika Bogojavljenja organizovana na otvorenom bazenu sportskog centra „Čair“.

Kocić je rekao da od svoje četvrte godine trenira plivanje, ali da je sada prvi put plivao u trci koja se organizuje na Bogojavljenje.

„Svako ko je učao u ovu hladnu vodu dokazao je ostalima da može nešto više da uradi od ostalih, od onih koji su danas ostali kod kuće“, izjavio je Kocić.

On je kazao da je pobedu posvetio svojoj porodici.

„Majci nisam rekao da sam se prijavio za plivanje za časni krst da ne bi brinula. Ovo će za nju biti iznenađenje. “

Među 20 učesnika trke na „Čairu“ bila je danas i jedna žena, Violeta Đorić (50), po zanimanju profesionalni upravnik stambenih zgrada.

„Plivam rekreativno i nisam se ništa posebno pripremala za trku, više onako psihički. Sigurna sam da ću se i naredne godine prijaviti i da će biti više dama“, izjavila je Đorić.

Plivanje za Časni krst petnaesti put zaredom organizovala je Gradska opština Medijana. Svi učesnici dobili su prikladne poklone, a pobedniku je pripala novčana nagrada od 30.000 dinara, zlantni lanac sa prveskom i lovorov venac.

Na Vlasini je danas prvi doplivao mladi pripadnik niške Žandarmerije Nenad Kožović (25) iz Prokuplja, a u ledeno jezero uskočilo je čak 77 plivača.

„Sjajan je osećaj, prvi put sam plivao ove godine“, rekao je Kožović kratko.

Organizator plivanja za Bogojavljenski krst je Opština Surdulica, a prema njihovim navodima, ove godine je oboren rekord u broju učesnika.

Obala Vlasinskog jezera kod brane bila je prepuna zainteresovanih građana koji su došli iz Surdulice, Vladičinog Hana i Vranja, da podrže svoje poznanike.

U ledeno Vlasinsko jezero uplivale su i dve devojke, a bilo je učesnika iz više okruga na jugu Srbije.

Konobar iz Kragujuevca, Vladimir Vesić (36), prvi je doplivao do Časnog krsta, ali su se svi učesnici saglasili da vitešku titulu Nosilac Bogojavljenskog krsta ponese šestogodišnji Tadija Prokić, kao apsolutno najmlađi učesnik ikada u Kragujevcu.

Foto: Aleksandra Petrović

„Svi smo pobednici, ali je Tadija pokazao veliku hrabrost. Njegova vera daje nam nadu, da u ovoj duhovnoj manifestaciji imamo naslednike“, rekao je Bojan, kome je ovo bilo 12. učešće.

Vladimiru Vesiću, koji je prvi doplivao do Časnog krsta, ovo je bilo peto učešće na Bogojavljenskom plivanju, a za naš portal je izjavio da mu je to ujedno bilo i oprošajno plivanje u Srbiji. Vitešku titulu, od srca je, kaže, prepustio mladom sugrađaninu, a iskaz svoje vere, nastaviće, kako dodaje, da pronosi među sunarodnicima u drugoj zemlji.

Naime, Vladimir se ove godine, sa porodicom seli u Australiju i očekuje da će i u toj dalekoj zemlji imati priliku da pliva za krst.

Na jezeru u Šumaricama, plivala su 33 učesnika, među kojima je bila i jedna dvanaestogodišnja devojčica. Manifestaciji je prisustvovalo oko 1.000 Kragujevčana.

BONUS VIDEO Bogojavljenska noć u Moskvi i kupanje po debelom minusu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar