RERI poziva Vučića: Vratite izglasani Zakon o vodama

Društvo 16. jul. 202119:22
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) uputio je predsedniku Srbije Aleksdandru Vučiću pismo "povodom neustavnog i nezakonitog" Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koje je Skupština Srbije usvojila 14. jula, a za koje je Vučić dan kasnije izjavio da će ih potpisati, ako su u skladu sa Ustavom.

„Ne sumnjajući u Vaše pravničko znanje i logiku, skrećemo Vam ipak pažnju na činjenice koje su nama sporne u vezi sa usvojenim izmenama zakona, a koje Vam mogu pomoći u proceni da li ovaj zakon treba potpisati ili ne“, stoji u pismu RERI u kome se ukazuje na razloge zbog čega ne treba potpisati neustavne i nezakonite izmene Zakona o vodama.

Uz detaljno obrazloženje, pominju se kršenje procedure koja je prethodila usvajanju Zakona, nezakonitost i neustavnost člana 10b Zakona, kao i nezakonitost i neustavnost njegovog člana 25.

RERI smatra da je „potpuno je jasno da su Zakonom prekršene brojne odredbe postojećih propisa Republike Srbije, ali i više članova važećeg Ustava Republike Srbije“.

U pismu se podseća da član 19. Zakona o Predsedniku Republike predviđa da Predsednik Republike može, uz pismeno obrazloženje, vratiti Narodnoj skupštini izglasani zakon na ponovno odlučivanje ako smatra da zakon nije saglasan sa Ustavom ili da je u suprotnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima ili opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava ili da pri donošenju zakona nije poštovana procedura koja je propisana za donošenje zakona ili da zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način.

RERI, kako se navodi, od Predsednika očekuje da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima koja proizilaze iz citirane odredbe Ustava i Narodnoj skupštini vratite izglasani Zakon, nakon čega se mora otvoriti javna rasprava i uključiti struka i građani Srbije, kako bi se njihovim vodama upravljalo u njihovom najboljem interesu, a ne kroz „neposredne pogodbe“ iza kulisa i u nečijem partikularnom i lukrativnom interesu.

BONUS VIDEO:Vodena bujica u Belgiji

Komentari

Vaš komentar