Zaustavimo Zakon o vodama Foto:Promo

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - RERI i Svetska organizacija za prirodu - WWF pozivaju građane Srbije da svojim potpisima podrže peticiju za raspisivanje referenduma o neustavnim i nezakonitim izmena Zakona o vodama.

Kako navode u saopštenju, članom 2. Zakona o referendumu predviđeno je da građani referendumom odlučuju o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine. Članom 10. istog Zakona, kako dodaju, predviđeno je da akt o raspisivanju republičkog referenduma donosi Narodna skupština na predlog najmanje 100.000 birača, što RERI i WWF Adria ovom inicijativom žele da postignu.

„Predloženim izmenama i dopunama, se između ostalog, menjaju odredbe o načinima korišćenja i davanju u zakup vodnog zemljišta. Tako se predviđa uvođenje mehanizma ‘neposredne pogodbe’ pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata (splavova). Ovaj primer pokazuje da se Predlogom zakona značajno menja regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem i da se nikako ne radi o tehničkim izmenama za koje javnost nema interes, već naprotiv, o suštinskoj promeni procedure odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima“, piše u saopštenju.

RERI i WWF ističu da se na ovaj način dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu.

„Građani Slovenije su se na nedavno održanom referendumu u ogromnoj većini (čak 87% izašlih birača) izjasnili protiv izmena Zakona o vodama i odbili da svoje vodne resurse prepuste nekontrolisanoj uzurpaciji bez realnih kontrolnih mehanizama. Ubeđeni smo da bi građani Srbije u sličnom, gotovo istom broju rekli NE privatizaciji i uzurpaciji njihovih reka – samo kada bi ih neko pitao“, navode te organizacije.

One ističu da je povlačenje neustavnog predloga Zakona o vodama već zahtevalo preko 40 organizacija civilnog društva.

„Zbog toga ovom peticijom pozivamo sve punoletne građane Republike Srbije da iskoriste svoje pravo i traže od vlasti podizanje ovog pitanja na referendumski nivo, jer – VODA JE ŽIVOT“, zaključuju u saopštenju.

Peticiju možete potpisati na sledećem linku:

https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/izvor-zivota-trazi-izbor-zivota-zaustavimo-stetni-zakon-o-vodama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare