Foto:TANJUG/ MITKO ARNAUDOV

Delegacija Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) stigla je u Beograd, a jedna od ključnih tačaka pregovora sa Srbijom biće izgradnja auto-puta koji povezuje Niš i Prištinu.

Srpska strana bi ubrzo trebalo da krene u realizaciju ovog projekta, dok Priština nije mnogo odmakla od početka. Tako bi Srbija, do kraja godine, trebalo da započne radove na prvoj trasi izgradnje autoputa do Prištine.

Reč je o deonici od Niša do Pločnika. Ona je duga 33 kilometra, a ukupan trošak na ime radova, eksproprijacije i projekta je oko 250 miliona evra.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Za izgradnju ove deonice Srbija je od Evropske investicione banke EIB dobila bespovratna sredstva u iznosu od 40,6 miliona evra. EIB je, takođe, obezbedio kredit u iznosu od 100 miliona evra.

Od Pločnika do Merdara je druga deonica ovog Auto-puta mira. Ona je dugačka 44 kilometra, i procena neophodnih sredstava za njenu izgradnju je 570 miliona evra.

Auto-put Niš-Merdare-Priština omogućiće Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

Takođe će povezati oko pola miliona građana Srbije koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu. Put od Prištine preko Tirane do Drača i Jadranskog mora već je izgrađen.

Koje bi još projekte mogao da finansira DFC

Visoka delegacija DFC, na čelu sa izvršnim direktorom Adamom Bolerom, u Srbiji će ostati četiri dana kako bi se upoznali sa svim okolnostima.

„Otvaranje kancelarije DFC tj, američke razvojne banke u Beogradu biće veoma jasan, pozitivan signal budućim investitorima koji planiraju investicije u Srbiji i regionu, ali i podrška postojećim investitorima koji planiraju širenje svojih poslovnih aktivnosti na ovim prostorima”, rekla je ranije za Nova rs Amalija Pavić, zamenica izvršnog direktora Američke privredne komore u Srbiji.

DFC posebnu pažnju obraća na sektor malih i srednjih preduzeća, razvoj ženskog preduzetništva i na mali biznis koji ima veliki potencijal za stvaranje novih radnih mesta.

Ulažu u različe sektore, poput energetike, zdravstva, ključne infrastrukture i tehnologije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare