Foto: Privatna arhiva

Milica Pavlovć iz Beograda je u avgustu obaveštena da je primljena na drugi najprestižniji mastar program u Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti poreznog prava. Troškovi školarine ovog jednogodišnjeg programa na Univerzitetu u Džrodžtaunu iznose 69.050 dolara, što je za Milicu nedostižno, zbog čega je počela da prikuplja sredstva preko platfome GoFundMe.

Milica je osnovnu i srednju školu završila u Beogradu nakon čega je dobila sportsku stipendiju na Univerzitetu Južne Dakote.

Stipendiju je dobila zahvaljujući odličnom uspehu u toku školovanja i činjenici da od pete godine igra tenis, zbog čega je učestvovala sam na brojnim domaćim i međunarodnim turnirima.

Nakon četvorogodišnjih upisala je postdiplomske studije prava na Severnom univerzitetu Ohaja.

Foto: Privatna arhiva

„Prvu godinu studija imala sam delimičnu stipendiju zbog čega sam u jednom periodu morala da radim i tri posla u isto vreme. Zahvaljujući akademskim rezultatima za drugu i treću godinu dobila sam punu stipendiju, ali ona nije podrazumevala životne troškove“, kaže Marija i objašnjava da je zbog toga i dalje morala da radi nekoliko poslova tokom studija.

Nakon što je diplomirala u maju 2020. godine, u avgustu je konkurisala za mastar program poreznog prava na Univerzitetu Džordžtaun.

 

Kako kaže, u pitanju je program, koji je rangiran ispred istog na Hardvardu.

„Upis na ovaj program je jedanput godišnje. Konkurencija iz celoga sveta je izuzetno velika, a ne upisuju ga samo studenti već i advokati sa iskustvom. Kriterijumi su izuzetno visoki i mnogi ne uspeju ni posle mnogobrojnih pokušaja“, objašnjava ona i dodaje da mogu konkurisati samo oni koji su prethodno završili četvorogodišnje osnovne i trogodišnje postdiplomske studije prava.

Objašnjava da se školarina može podeliti na osam rata od po 8.632 dolara, koje bi trebalo da se plaćaju svakog 27. u mesecu, počevši od decembra.

„Ukoliko ne ispunim taj finansijski deo upis propada“, kaže Milica u nadi da će ipak dobiti mogućnost da završi upisane studije.

Mnogobrojni pokušaji da dođe do novca

Otkad je primljena na Univerzitet Džordžtaun, neophodna sredstva je, kako kaže, pokušavala da obezbedi preko nadležnih državnih institucija – Ministarstva prosvete, Ministarstva omladine i sporta – Fonda za mlade talente RS Dositeja.

Odgovor je bio da ne ispunjava uslove za stipendiju, jer nema ni jednu akademsku godinu završenu u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

„Takođe sam se obraćala i predsedniku, premijerki, i našoj ambasadi u Americi, ali nisam dobila ni jedan dgovor na poslate mejlove“, kaže ona i dodaje:

„Gledala sam sajtove naših banaka – ni jedna ne nudi kredite za školovanje u inostranstvu čije uslove ispunjavam. Obraćala sam se i nekim privatnim Fondacijama, ali bezuspešno – ili ne daju sredstva za stipendije, ili im je pandemija poremetila poslovanje.“

Naglašava da, pored sportista, naši pametni, mladi ljudi jesu najbolji ambasadori Srbije u svetu, ali mnogi od njih prepušteni su sami sebi.

„Otkada sam upisala prve studije u Americi uložila sam mnogo napora da stignem ovde gde sam danas. Nažalost, kao međunarodni student, uvek se suočavam sa finansijskim izazovima, pa ni ovaj put nije drugačije. Trenutna pandemija stvorila je još veće finansijske probleme“, tvrdi ona.

Od ostvarenja svojih snova ipak ne odustaje, zbog čega preko fonda za obrazovanje trenutno pokušava da prikupi sredstva.

Od ciljanih 69.050 dolara do sada je prikupila 4.820 dolara, što je blizu polovine prve rate koju bi morala da uplati u decembru.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare