Kafiću koji zapošljava decu iz svratišta potrebna naša pomoć

Društvo 18. okt. 202000:40
Podeli:
Foto: donacije.rs/podrzi-16

U Cetinjskoj ulici u Beogradu već skoro 3 godine radi jedan poseban kafić. Pored toga što je mesto gde se zabavljaju i uče, "Kafe bar 16" je utočište i radno mesto za preko 40 mladih koji žive u ekstremnom siromaštvu.

„Nakon što je pandemija korone zatvorila ugostiteljske objekte i dovela u pitanje opstanak mnogih poslova, odlučni smo u tome da se ovo ne desi nama jer smo odgovorni i za živote i budućnost dece kojima je naš kafić jedina šansa da se ne vrate na ulicu“, navodi se na sajtu Donacije.rs.

Foto: donacije.rs/podrzi-16

Šta je Kafe bar 16?

Kafić je osnovao Centar za integraciju mladih, kako deca, koja izađu iz Svratišta kada napune 16 godina, ne bi ponovo bila prepuštena sama sebi.

Svratište već 16 godina radi sa decom uzrasta od 5 do 15 godina koja žive i rade na ulici.

Ova deca mahom stanuju u neformalnim naseljima u Beogradu, u ekstremnom siromaštvu – bez struje, vode, u kućama od kartona.

Foto: donacije.rs/podrzi-16

„To je socijalno preduzeće u kom mladi iz Svratišta stiču veštine, radnu praksu, zarađuju i na taj način se osamostaljuju. Ovo mesto im pomaže da steknu samopouzdanje i nauče druge životne veštine“, navode iz Centra za integraciju mladih.

Kako kažu, u ovom kafiću „ruše predrasude i stereotipe, omogućavaju mladima iz Svratišta da postanu ravnopravni članovi društva, i pokazuju da su oni voljni da uče, naporno rade i da je potrebno dati im šansu“.

„Nakon par meseci obuke, počeo sam da radim u Kafe baru 16. To mi je pomoglo da postanem svoj čovek, da sledim svoj pravac i uspem u nečemu.“(Albert, 19)

“Nakon završene obuke u Kafe baru 16 počeo sam da radim u kafiću Muzeja Jugoslavije. Ovo je iskustvo koje će mi promeniti život.” (Danijel, 17)

Svi zaposleni u „Kafe baru 16“ uspešno su završili obuku za konobare i barmene. Danas imaju redovna primanja, zdravstveno osiguranje i sve pogodnosti koje formalno zaposlenje pruža, dalje se navodi.

„Ovo je mesto koje mladima iz Svratišta, koji rade na ulici i žive u ekstremnom siromaštvu, pruža šansu da promene svoj život. Zbog diskriminacije, nepovoljne startne pozicije i jakih predrasuda, oni teško dobijaju priliku da rade i zarade za život.“

Dalje navode da je većini njih Kafe bar 16 „jedina opcija za sticanje prakse i zaposlenje“, te da su svi zaposleni prijavljeni i imaju redovne prihode.

Ipak, kako bi Kafe bar 16 nastavio sa radom potrebna im je naša podrška.

Akcija #PODRŽI 16

Centar za integraciju mladih pokrenuo je kampanju prikupljanja sredstava koja će pomoći da „Kafe bar 16“ uspešno prevaziđe probleme.

Naime, pandemija koronavirusa posebno je pogodila ranjive grupe među kojima su i deca i mladi koji žive i rade na ulici. „Tokom pandemije, našli su se u još većem riziku, bez podrške institucija sistema i mogućnosti da ostvare svoja prava.“

S druge strane, „Kafe bar 16“ je kao ugostiteljski objekat među prvima osetio ekonomske posledice uvođenja mera kojima se čuva zdravlje stanovništva. „Postalo je gotovo neodrživo da se rad finansira iz prihoda kako je to bilo do izbijanja pandemije. Pomoć koja je stigla od države za isplatu minimalnih zarada je dobro došla kako bi se obezbedili prihodi za zaposlene, ali drugi troškovi su ostali“, naveli su iz ovog objekta.

Foto: donacije.rs/podrzi-16

Kako navode, u mesecima bez i sa značajno smanjenim prihodima, sami su pokrivali troškove zakupa prostora, komunalija i dobavljača. Ipak, bliže se trenutku kada to više neće moći.

Pored redovnih prihoda, nedostaje im 600.000 dinara koji će im obezbediti siguran rad u periodu od šest meseci.

Sa tim novcem moći će da:

– Pokriju platu jednog konobara/mentora u periodu od šest meseci (300.000 dinara)
– Obezbede troškove materijala za obuku i praksu mladih u periodu od šest meseci (120.000 dinara)
– Plate deo troškova zakupa prostora i račune u periodu od šest meseci (180.000 dinara)

Foto: donacije.rs/podrzi-16

Kako možete pomoći

– doniranjem na stranici kampanje na Donacije.rs,
– uplatom donacije na žiro račun 205-127261-97, svhra uplate: Kampanja Podrži 16,
– putem PayPal: [email protected],
– ubacivanjem novca u kutiju za donacije u Kafe baru 16,
– deljenjem kampanje sa prijateljima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar