Dve od ukupno pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo izjasnile su se o navodima američkog državnog sekretara Entoni Blinkena, koji je nedavno poručio da će primena Evropskog sporazuma o Kosovu promeniti njihov stav. Na pitanje da li razmatraju priznanje nezavisnosti Kosova, u Ambasadi Kipra u Beogradu za “Novu” su kratko odgovorili: “Ne”.

Na zemlje Evropske unije – Grčku, Španiju, Rumuniju, Slovačku i Kipar, koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, već dugo se vrši pritisak da to učine, a razgovori na tu temu bili su pojačani uoči prihvatanja Sporazuma o putu normalizacije odnosa.

Odgovarajući na pitanje senatorke Džin Šahin ima li napretka u ubeđivanju pet zemalja EU da priznaju Kosovo, Blinken je nedavno u Kongresu SAD rekao da je to „pitanje na kojem se i dalje radi“, izrazivši uverenje da bi primena Sporazuma vodila ka tome.

„Mislim da će činjenica da su dve zemlje (Kosovo i Srbija) postigle dogovor, uz pretpostavku da će ga sprovesti, okrenuti tih pet zemalja (EU) prema priznanju“, rekao je američki državni sekretar.

Ipak, malo je verovatno da će se stvari odvijati u tom smeru, bar ne u skorije vreme.

Povodom navoda Blinkena, “Nova” je pitala ambasade pomenutih pet država da li razmatraju da priznanje nezavisnosti Kosova.

Odgovor kiparskog diplomatskog predstavništva, dat u ime ambasadora te države u Srbiji,  bio je kratak:

“Odgovor na vaše pitanje ‘Da li Kipar razmišlja o priznavanju nezavisnosti Kosova’ je NE!”.

Među zemljama koje nisu priznale kosovsku nezavisnost je i Grčka, a prema mišljenju i dela domaćih, kao i stranih analitičara, ona je najbliža da učini taj korak. Međutim, predsednica Grčke Katerina Sakeropolu izjavila je juče, prilikom posete Beogradu, da ta država ostaje pri svom stavu.

„Moja zemlja uvek je imala mišljenje da Srbija pripada evropskoj porodici. Mi podržavamo dijalog koji ima za cilj normalizaciju odnosa. Mi podržavamo nedavne razgovore. Naš cilj je jačanje ekonomske pozicije Srbije. Naš stav vezan za Кosovo ostaje nepromenjen“, rekla je Sakeropolu.

BONUS VIDEO Pet zemalja EU i dalje ne priznaje Kosovo. Interesi i pritisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare