Katerina Sakelaropulu i Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Nakon današnjeg sastanka sa grčkom predsednicom Katerinom Sakeropolu u Palati Srbije predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je zahvalan podršci našem teritorijalnom integritetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednicu Grčke Katerinu Sakelaropulu, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do sutra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić dočekala je predsednicu Grčke juče na aerodromu Nikola Tesla.

„Mi smo danas analizirali i političku situaciju u jugoistočnoj Evropi, Evropi, svetu, analizirali naše međusobne odnose, mogućnost saradnje u različitim sferama društvenog života. Srbija i Grčka potvrdili su privrženost i podršku Povelji UN, podršku teritorijalnom integritetu. Za nas je jako važno poštovanje međunarodnog javnog prava. Moramo da sačuvamo mir i stabilnost u regionu. Zahvalan sam na jasnoj podršci našem teritorijalnom integritetu, kao i podršci Srbiji na evropskom putu“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Vučić je govorio i o njegovoj nedavnoj poseti manastiru Hilandar.

„Predložio sam predsednici Grčke da nas dvoje budemo pokrovitelji izložbe i pokažemo deo Hilandarske riznice, da stavimo na uvid javnosti. Da prvo izložba bude u Beogradu, pa u Grčkoj „, rekao je Vučić.

Sakeropolu se zahvalila na srdačnom dočeku i napomenula da dve države imaju odlične odnose, a zatim govorila o ratu u Ukrajini i neophodnosti osude ruske agresije. Ona je istakla da je sukob u Ukrajini dokaz da mir u današnjem svetu nije siguran.

Pozdravljamo napredak u Briselu i Ohridu

Što se tiče odnosa Srbije i Kosova, predsednica Grčke je istakla da ova zemlja ostaje pri svom stavu.

„Moja zemlja uvek je imala mišljenje da Srbija pripada evropskoj porodici. Mi podržavamo dijalog koji ima za cilj normalizaciju odnosa. Mi podržavamo nedavne razgovore. Naš cilj je jačanje ekonomske pozicije Srbije. Naš stav vezan za Кosovo ostaje nepromenjen“, rekla je ona.

„Pozicija Grčke ostaje nepromenjiva, mi primenjujemo konstruktivnu politiku. Strateški cilj je priključenje Zapadnog Balkana EU. Pozdravljamo napredak u Briselu i posebno prihvatanje Aneksa u Ohridu. Pritisci uvek postoje na diplomatskom nivou, ali to nije uticalo na naš stav“, rekla je Sakeropolu odgovarajući na pitanje da li je bilo pritisaka na Grčku da prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o Evropskom sporazumu o Kosovu i dogovoru z Brisela i Ohrida, Vučić je rekao:

„Ono što smo rekli da ćemo da implementiramo – uradićemo, ja sam i predsednici Grčke rekao šta je Srbija spremna da uradi, a šta nije, nismo krili ni od koga, i evropski zvaničnici znaju da je reč Srbije mnogo važnija nego nečija druga reč, ili, usudiću se da kažem, nečiji potpis“, rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da je cilj ubrzanje evropskog puta, nastavak privlačenja investicija i smanjenje razlike u odnosu na razvijene zemlje.

Nije moje da branim Makrona, ali…

Predsednik Srbije se na samom kraju obraćanja osvrnuo i na proteste u Francuskoj.

„Da li neko stvarno misli da je razlog podizanje do 64 godine, za onakve proteste u Francuskoj. Nešto drugo se dešava. To je da sve manje želi bilo ko želi bilo koga da sasluša. Neukrotiva politička starst koja nema veze sa činjenicama. Nije moje da branim Makrona, ali je uradio ono što smo svi uradili. To sve donosi rat. Ja se nadam da će oni svi veliki uspeti da smire situaciju. Ja ću da se trudim da sačuvamo mir u našoj luci“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić otkrio da mu Kinezi poklanjaju elektronske table

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare