Boško Zorić Foto: N1

Pukovnik u penziji Boško Zorić kaže za N1 da se svako planiranje vojne operacije bazira na činjenicama i stanju sopstvenih snaga, ali da su planovi su jedno, a realnost druga. "Mislim da je Rusija planirala blickrig operaciju, nije planirano da traje više 5-7 dana, najduže 10", kaže on.

Dodaje da je jasno šta je vojni cilj Rusije.

„Jasno je rečeno, vojni cilj je kapitupalicjija vojnih snage Ukrajine, pa kasnije vojni cilj dovodi do političkog cilja, a to je smena vlasti u Ukrajini. Ukrajinska vojska nije bila dovoljno obučena, bilo je jasno da će Rusija uništiti sve sisteme vazdušnog osmatranja i PVO, a kada to neprijatelj uradi postajete i gluvi i slepi, nemate komunikaciju. Svaki pravi vojni komandant mora da ima razrađeno ‘šta ako’, više varijanti, morate imati rezervne. Čini mi se da oni to nisu imali razrađeno, Rusi su primenili staru sojvetsku taktiku, napravili su kombinovane jedinice i ostvarili su sve svoje ciljeve u prvoj fazi“, dodao je Zorić za N1.

Ocenjuje da je izlišno govoriti o odnosu snaga.

„Rusija ima bolju tehniku, savremeniju. Onaj koji napada mora da ima minimum tri puta više snaga od onoga ko se brani. Ova operacija će se završiti kako je planiralo, Rusija će ostvariti ciljeve, sve će se završiti za pregovaračkim stolom. Želeo bih da se to što pre završi i da se prekinu patnje civilnog stanovništva – sve počinje i završava se za pregovaračkim stolom, a stradaju nedužni“, kazao je Boško Zorić.

BONUS VIDEO: Stanovnik Kijeva o raketnom napadu ruske vojske

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare