Foto:Nova

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je u Novom danu TV N1 da bi bilo pošteno da Aleksandar Vučić podnese ostavku na mesto predsednika i trči trku za premijera, umesto što zloupotrebljava svoju funkciju kako bi vršio predizbornu kampanju za SNS.

Predsednik Aleksandar Vučić je u „medijskoj ofanzivi“ na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a Gavrilović je ocenio da oni koji kreiraju Vučićevu predizbornu kampanju „prosto znaju da publika kojoj se obraća voli da ima predsednika u domaćinstvum ovog puta posredno, preko televizije“.

Gavrilović je za N1 podsetio da Vučić ne kontroliše onlajn prostor, a naročito to ne može da radi sa društvenim mrežama, i svojim čestim nastupima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom želi da napravi kontrolu štete.

Gavrilović je, međutim, upozorio da Vučić zloupotrebljava funkciju predsednika Republike kako bi vršio kampanju za vladajuću Srpsku naprednu stranku.

„Vučić je predsednik. Po Članu 111 Ustava i Članu 1 Zakona o predsedniku, on predstavlja Republiku Srbiju, i on je realno trebalo da se svojim prijateljima, saborcima iz SNS-a, zahvali na pozivu i da im kaže ‘hajde vi sami trčite svoju trku'“, rekao je Gavrilović.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukaza je da Vučić nije nosilac liste SNS-a na izborima, niti je prvi na listi, već je prvo lice, odnosno neko ko je zamenio ime stranke u kampanju.

„On neće biti poslanik, ni kandidat za premijera. Bilo bi pošteno da da ostavku, da funkciju predsednika preuzme predsednik Skupštine Vladimir Orlić (do održavanja predsedničkih izbora), kako to nalaže zakon, i da trči trku za premijera“, poručio je Gavrilović.

Dodao je i da je politički sistem u Srbiji takav da predsednik Vlade ima veća ovlašćenja od predsednika Republike, i da tematski okvir delovanja predsednika Vučića pokriva ono što su dužnosti premijera, a ne šefa države.

Podstio je na istraživanje BIRODI-ja iz 2020. godine koje je pokazalo da 80 odsto ljudi koji su na predsedničkim izborima glasalo za Vučića, ne bi glasalo za SNS na parlamentarnim izborima ukoliko Vučić ne bi podržao listu naprednjaka ili ne bi bio predsednik stranke.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/TV Prva

„Znajući to, on je dao svoje ime SNS-u, diže joj rejting i povećava broj poslanika“, naveo je Gavrilović ističući da predsednik time drži poslanike u zavisnom položaju, jer na taj način od poslanika dobija zaštitu da oni neće postupati po Članu 118 Ustava, odnosno da neće pokretati postupak razrešenja predsednika u slučaju da on krši Ustav.

Podsetio je da je profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković utvrdio da je predsednik Vučić čak 25 puta prekršio Ustav, a da parlament nije reagovao.

„On im daje rejting, a oni njega štite od kažnjivosti za kršenje Ustava. Predsednik svojim rejtingom drži poslanike u zavisnosti“, upozorio je Gavrlivoić.

Podstio je i da je BIRODI pozvao REM da reguliše medijsko učešće i predstavljanje predsednika Vučića u izbornoj kampanji, budući da on tokom svojih gostovanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, najviše vremena posvećuje izborima, iako se predstavljen kao predsednik države.

Gavrilović je ocenio i da je izveštaj Evropske komisije „pokušaj da se Srbija ulepša“ kako bi u dogledno vreme postala članica EU, o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

BONUS VIDEO: Vučić potpisao odluku o raspuštanju parlamenta, izbori 17. decembra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar