Emanuel Žofre Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre rekao je da je agresija Rusije na Ukrajinu ujedinila EU, te dodao da je Evropa od početka agresija mnogo manje zavisna od ruskog gasa.

„Putinov režim ubija Ukrajince svakoga dana, uništava infraskturu, ugrožava ekonomsku i energetsku situaciju širom sveta“, rekao u na početku svog obraćaja šef delegacije EU u Srbiji i dodao:

„Putin je napao demokratske vrednosti, narušio je međunarodni sistem, ali je i svojom agresijom učinio da Evropa odgovori na jedinstven način“, istakao je Žofre na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

Dodao je da je potrebno naći zajedničko rešenje za sve probleme i naglasio da je EU jača iz krize u krizu.

„EU je međunarodni akter, mi treba da ostanemo ujedinjeni kako bismo zaštitili naš demokratski sistem. Mi smo porasli od krize do krize, najpre smo imali pandemiju koronavirusa, a sada se suočavamo sa suočavamo sa agresijom. Moramo pronaći zajedničo rešenje za probleme u kojima se nalazimo“, naglasio je on.

Naglasio je da je EU zavisila 50 odsto od ruskog gasa, a da je za sada ta zavisnost svedena na devet odsto, to svedoči o sve nezavisnijom politici EU.

Spomenuo je da su stabilnost, prosperitet i bezbednost jedni od najvećih ciljeva EU. Dodatno, podsetio je da su Ukrajina i Moldavija podnele zahtev za ulazak u EU, čime će ova zajednica nastaviti da raste i poručio da je EU spremna da prihvati ulazak zemalja zemalja Zapadnog Balkana u EU.

„Budućnost Zapadnog Balkana je u EU i zato se već region uključuje u različite inicijative i programe“, rekao je Žiofre i naglasio da zajednički cilj ostaje punopravno članstvo i da žele snažnije angažovanje naših partnera iz regiona u sprovođenju reformi.

Podsetimo, Beogradska bezbednosna konferencija počela je danas u devet sati u hotelu Hajat, a tokom dva dana panelisti će razgovarati o brojnim temama poput ljudskih prava, rata u Ukrajini, budućnosti Evropske unije, energetske diverzifikacije…

Konferenciju su svečano otvorili direktor Centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović i poznata novinarka i dopisnica Amanda Kokli.

Beogradska bezbednosna konferencija (BSC), najveća konferencija o spoljnoj politici i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, održaće se 27. i 28. oktobra 2022. godine u hotelu Hajat u Beogradu, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), pod nazivom „Autoritarizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo“.

Na konferenciji će između ostalih govoriti i Jovana Marović, potpredsednica Vlade Crne Gore za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova, Besnik Bislimi, zamenik premijera Kosova, Odeta Barbuluši, savetnica premijera Albanije, poslanici Evropskog parlamenta Katalin Čeh i Klemen Grošelj, Nils Muižnieks, regionalni direktor za Evropu Amnesty International, Nikola Dimitrov, bivši minister spoljnih poslova Severne Makedonije.

Kompletnu agendu možete pročitati na ovom linku.

Bonus video: DLZ – Srbija da prizna Rusiju, a uvesti sankcije Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar