Igor Bandović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradska bezbednosna konferencija počela je danas u devet sati u hotelu Hajat, a tokom dva dana panelisti će razgovarati o brojnim temama poput ljudskih prava, rata u Ukrajini, budućnosti Evropske unije, energetske diverzifikacije...

Konferenciju su svečano otvorili direktor Centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović i poznata novinarka i dopisnica Amanda Kokli.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradska bezbednosna konferencija (BSC), najveća konferencija o spoljnoj politici i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, održaće se 27. i 28. oktobra 2022. godine u hotelu Hajat u Beogradu, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), pod nazivom „Autoritarizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo“.

Igor Bandović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Očekuje se da se tokom dvodnevne konferencije pokrene dinamična diskusija o kompleksnim izazovima sa kojima se Evropa i svet u ovom trenutku suočavaju, kao što su rat u Ukrajini, budućnost EU, borba za demokratiju, sajber bezbednost, energetska zavisnost, borba protiv organizovanog kriminala i dezinformacija.

Učesnicima ovogodišnje konferencije će se obratiti ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za mir – Uladzimir Vialičkin, predstavnik Centra za ljudska prava Viasna iz Belorusije i Anastasia Garina, izvršna direktorka organizacije Memorial iz Rusije.

Beogradska bezbednosna konferencija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Značaj hrabrih pojedinaca i organizacija civilnog društva u borbi protiv autoritarizma je prepoznao i Nobelov komitet koji je saopštio da ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za mir predstavljaju civilna društva u svojim zemljama i pokazuju njihov značaj za mir i demokratiju. Vrednosti za koje se ove organizacije bore su vrednosti za koje se zalaže i organizacioni tim Beogradske bezbednosne konferencije i diskusijama želimo da istaknemo njihov značaj za svet u kome danas živimo.

Beogradska bezbednosna konferencija pruža prostor za hrabro razmišljanje i iskren dijalog sa evropskim i balkanskim liderima, istraživačima i zagovornicima javnih politika, akademicima, aktivistima, diplomatama, sadašnjim i bivšim političarima. Tokom šesnaest panel diskusija BSC će u Beogradu okupiti preko 80 panelista iz preko 20 država širom sveta.

Na konferenciji će između ostalih govoriti i Jovana Marović, potpredsednica Vlade Crne Gore za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova, Besnik Bislimi, zamenik premijera Kosova, Odeta Barbuluši, savetnica premijera Albanije, poslanici Evropskog parlamenta Katalin Čeh i Klemen Grošelj, Nils Muižnieks, regionalni direktor za Evropu Amnesty International, Nikola Dimitrov, bivši minister spoljnih poslova Severne Makedonije.

Kompletnu agendu konferencije sa spiskom potvrđenih panelista možete pogledati na sledećem linku.

Bonus video: Srđan Cvijić BCBP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar