Foto: NOVA S

Osnivač Nove stranke Zoran Živković kaže za N1 da pismo koje je uputio liderima opozicije nije nikakva samopromocija. "To mi ne treba. Stariji sam od partijarha, u politici sam od 1990. godine, prvo kao sponzor pa kao aktivista, svašta sam bio, samo nisam predsednik Skupštine i predsednik države", kaže Živković.

On dodaje da njemu ne treba priznanje, već dogovor.

„Na beogradskim izborima zajednička lista pobeđuje sigurno, ulazimo sa dobrim predsedničkim kandidatom i ulazimo u drugi krug. Aleksandar Vučić ne sme da raspiše parlamentarne izbore, ali imamo odgovor koji donosi 100-130 poslaničkih mandata“, kazao je Živković.

Navodi da je pismo poslao na 22 adrese, ali da su se delovi tog pisma našli u javnosti posle nekoliko dana i da je zatim odlučio da pismo objavi u celini.

Kaže da predlog predsedničkog kandidata, ali ne iz redova političara, nije njegova ideja i da se o tome priča jako dugo.

„Posle decenija bavljanja politikom, razmisljao sam i zaključio, po mom iskustvu ovo je situacija za tako nešto, isto kao i 2000. godine pred izbore. Sve sukobe treba ostaviti po strani. Ni tada niko nije verovao da sve te stranke mogu zajedno. Ovog zla koje režim nanosi, svi su svesni pa i oni koji ga podržavaju, ali je vreme da se ovaj režim promeni. Srbija više ne može da podnese lošu vlast. Ja sam spreman da izađem pred sud, i ako se dokaže 5 odsto od svega što se priča protiv mene, ja ću se spaliti ako treba. Negativna kampanja protiv mene vodi od 1993-1994. godine, deset miliona puta izrečena laž proizvodi verovanje“, ocenjuje Živković.

On dodaje da to što neko ne pripada političarima, ne znači da je nepoznat javnosti.

„Mi iz opozicije smo poliveni najgorim sadržajima, bilo od Miloševića, bilo međusobno, bilo od ove vlasti, to odbija ljude da glasaju, treba ih ubediti. Predsednik Srbije nije vrhovni komandant, on predstavlja Srbiju, to bi trebalo da bude neko ko je simbol Srbije, ima ih mnogo, ne moraju to biti političari. O tome pričamo u opoziciji, ali ga nećemo objaviti do 5. oktobra. On treba da bude čovek dobrih namera, a ne genije. Izbori se ne održavaju zbog političara, već zbog građana“, smatra Živković.

Navodi i koje uslove mora da ispunjava predsednički kandidat i objašnjava zašto on mora biti čovek sa iskustvom.

„Ako biste da vas neko predstavalja, mora da ima neko životno iskustvo, da je nešto prošao. Ako imamo dobre namere i definišemo kriterijume, napravimo foto-robot, to je čovek koga treba da zna 60 odsto građana Srbije i da imaju pozitivno mišljenje. Imam nekoliko ljudi, daću svoj predlog“, zaključio je Zoran Živković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar