Zoran Živković
Zoran Živković Foto: N1

Osnivač Nove stranke Zoran Živković pozvao je predsednike opozicionih stranaka i pokreta da na parlamentarnim i beogradskim izborima nastupe na zajedničkim listama, kao i da odrede jednog predsedničkog kandidata, ali ne iz redova aktuelnih političara. Da li će ovo biti samo još jedan u nizu neuspešnih pokušaja ujedinjavanja opozicije? Po prvim reakcijama, čini se da - da.

Nekada je tvrdio da opozicija ne može u jednu kolonu, a sada se predomislio, pa je seo i napisao pismo.

„Otišlo je na 20 adresa stranaka i pokreta“, kaže Živković i dodaje „da je više od pola odgovorilo“, piše N1. 

A u pismu piše da je pobeda opozicije pre svega na beogradskim izborima moguća pod sledećim uslovima:

POGLEDAJTE JOŠ:

Beogradski izbori – zajednička lista
Parlamentarni izbori – zajednička lista
Predsednički izbori – zajednički kandidat

„Pet, šest dana pošto sam poslao taj mejl, neki delovi tog pisma su se pojavili u javnosti, i onda sam ja odlučio da objavim sve da ne bude pogrešnih tumačenja, nego da se vidi ceo“, kaže Živković.

Upravo takav epilog zameraju mu oni koji, po svemu sudeći, neće ni odgovoriti.

„Ovo pismo je upućeno ka medijima, upućeno ka samopromociji. Ja vidim to tako, jer da nije tako ne bi bilo upućeno medijima pre nego što dođe do bilo kakvog sporazuma“, kaže Zoran Lutovac iz Demokratske stranke.

„Zoran Živković, bivši – ja sam se tako potpisao. Tako da meni reklama ne treba, ja ne vidim sebe ni na jednom mestu za kandidate“, navodi

Sebe u Živkovićevom predlogu ne vide ni u Inicijativi „Ne davimo Beograd“.

„To nije nešto što mi zagovaramo. Mi mislimo da je opozicija imala puno prilika da se ujedini, a da niko zapravo ne radi na tome. To je jedna mantra o kojoj se priča u javnosti non-stop, a zapravo svi rade jedni protiv drugih, što mislim da ne treba da se radi“, kaže Radomir Lazović iz inicijative „Ne davimo Beograd“.

U pismu Zorana Živkovića postoje i rokovi – odbornike u Beogradu trebalo bi odrediti do kraja jula, a poslanike do 1. septembra, te i jedne i druge predstaviti 5. oktobra 2021. godine, kada bi bio predstavljen i predsednički kandidat koji treba da bude starosti između 40 i 60 godina, uspešan u naučnoj ili kulturnoj sferi, bez mrlja iz prošlosti.

„Mislim da će ovo biti samo još jedan pucanj u prazno, da je opozicija razjedinjena ne samo sadržinski i idejno, jer toga sve više manjka, nego i što se tiče personalnih odnosa između opozicionih političara“, smatra politikolog Filip Balunović.

Sada samo ostaje pitanje koliko će ovakvih i sličnih inicijativa biti do izbora najavljenih za sledeću godinu i kojom brzinom će biti – odbijene.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar