Živković pozvao opoziciju da zajedno nastupe na izborima

Politika 20. maj. 202113:41
Podeli:
Zoran Živković Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Osnivač Nove stranke Zoran Živković uputio je danas liderima svih opozicionih stranaka i pokreta apel za ujedinjenjem i zajedničkim nastupom na beogradskim izborima, kao i predlogom da se odredi jedan predsednički kandidat koji nije iz redova aktuelnih političara.

Kako se navodi u saopštenju, Živković je u pismu koje je uputio opozicionim predstavnicima naveo da bi kandidate za odbornike u Beogradu trebalo odrediti do kraja jula a za poslanike do 1. septembra, a da bi i jedne i druge trebalo predstaviti do 5. oktobra, zajedno sa predsedničkim kandidatom.

Živković je ocenio da je nužno da se prekine sa svim aktivnostima koje umanjuju šanse opozicije i da je potrebno da se prevazidju medjusobna neslaganja.

„Živković je u pismu istakao da kandidat za predsednika Srbije treba da bude starosti izmedju 40 i 60 godina, uspešan u naučnoj ili kulturnoj sferi, bez mrlja iz prošlosti. Kandidat treba da se obaveže na najmanje 10 godina doslednog aktivizma, kao i na to da će predložiti izmenu Ustava u pogledu izbora predsednika Republike u parlamentu sa jasno definisanim nadležnostima“, dodaje se.

Kada je reč o beogradskim izborima, Živković predlaže da se formira jedna lista za odbornike, te da se sačini lista od 20 kandidata za najvažnije izvršne gradske funkcije. I na parlamentarnim izborima opozicija treba da nastupi sa jednom listom, sa akcentom na jasnim predlozima ustavnih, zakonskih i kadrovskih promena.

„Dogovor treba analizirati i usvojiti bez prethodnih javnih komentara, a od tada prekinuti svako unutarpoziciono sukobljavanje, a javne nastupe jasno definisati i precizno usaglasiti“, smatra Živković.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar