Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP/bs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas u Zagrebu da je premijer Hrvatske Andrej Plenković prihvatio poziv da u drugoj polovini juna poseti hrvatsku zajednicu u Srbiji.

„Današnji sastanak zaključen je prihvatanjem poziva premijera Hrvatske da poseti hrvatsku zajednicu u Srbiji u drugoj polovini juna, a jedan od domaćina biće i predsednica Vlade (Ana Brnabić)“, rekao je Žigmanov novinarima posle skupa Srpskog nardonog veća (SNV) u Zagrebu, prenela je hrvatska N1 televizija na portalu.

Povodom današnjeg susreta premijera Hrvatske i Srbije, Žigmanov je kazao da se raduje što su „uznapredovali odnosi u novom talasu normalizacije“.

„Ohrabreni smo činjenicom da se o svim otvorenim pitanjima vrlo odgovorno pristupilo, da se razgovara i o osetljivim pitanjima nestalih“, rekao je Žigmanov.

Predsednik SNV i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da su „simbolični gesti“ važni za dve zajednice.

„Približavanje, zajedničko učešće u događajima u značajnoj meri ohrabruju naše sunarodnjake da imaju bolji osećaj i da imaju uverenje da će odnos između Hrvatske i Srbije uz njihovu pomoć biti takav da će sve manje čuti poruke koje ih uznemiruju“, rekao je Pupovac novinarima posle skupa SNV.

Govoreći o pitanjima nestalih iz rata u Hrvatskoj početkom devedesetih, Pupovac je rekao da nestalih ima podjednak broj i hrvatske i srpske nacionalnosti ocenivši da obe zemlje imaju „svoje delove odgovornosti“.

„Uzdamo se u to da će u narednim razgovorima koji bi mogli biti posvećeni i pitanju mesta pijeteta, efikasnije i s mnogo više uzajamnog poverenja, da se po pitanju nestalih počne raditi“, naglasio je Pupovac.

Potpredsednica hrvatske vlade iz SDSS Anja Šimpraga ocenila je da je na političarima da „zatople odnose“.

Šimpraga i Žigmanov su danas učestvovali na sastanku premijera Andrej Plenkovića i Ane Brnabić u Zagrebu.

Premijeri se se sastali uoči Velike skupštine Srpskog narodnog veća na kojoj su se obratili učesnicima skupa.

BONUS VIDEO Ana Brnabić o odluci Hrvatske da zabrani Vučiću da poseti Jasenovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar