Nebojsa Zelenovic
Nebojša Zelenović Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Naša vlast se prepala bilo kakvog dogovora sa prištinskim vlastima i beži od njega, rekao je u Danu uživo Nebojša Zelenović iz koalicije Moramo, komentarišući poslednja dešavanja na Kosovu. On je dodao da vreme ne radi u našu korist, a da se vlasti u Beogradu i u Prištini plaši da ne izgube glasove zato što će sprovesti nešto što je dogovoreno ili u najboljem interesu građana.

„Očigledno je da su SAD morale aktivnije da se uključe u čitav proces jer je dijalog zapao u ćorsokak i u tom ćorsokaku slušamo kako će situacija da bude izazovnija i opasnija, pre svega za građane na severu Kosova“, rekao je Zelenović gostujući na N1.

On je podsetio da je kosovska vlast dobila izbore obećavajući da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština.

„I jedna i druga strana se plaše da će izgubiti glasove zato što će odlučiti nešto što je dogovoreno ili u najboljem interesu građana koji žive na ovom prostoru“, istakao je Zelenović.

Dodao je da bi voleo da zna šta je sledeći korak, napominjući da su poslanici u parlamentu u mraku i da ne znaju šta su elementi razgovora i dogovora.

Govoreći o nemačko-francuskom predlogu, on kaže da i dalje ne znamo njegovu sadržinu.

„Neprihvatljivo je da se bilo ko iz opozicije o tome informiše iz albanskih novina. Dok budemo rešavali te probleme bilateralno jedan po jedan, mi nikada nećemo doći do EU“, kazao je Zelenović.

„Prvo bih čuo francusko-nemački predlog, pa bih znao šta podrazumeva. Pa kada se sve to stavi na sto da vidimo kako se s tim ide pred građane. Šta su koristi i mane. Šta država i građani dobijaju, a šta gube. A na kraju krajeva, oni će odlučiti na neposrednom izjašnjavanju kakav put vide“, dodao je.

Upitan kako bi on rešavao ovu situaciju, Zelenović kaže da bi dogovorio da se barikade sklone, a Srbi vrate u kosovske institucije. Predlaže i međunarodnu konferenciju na kojoj bi sva otvorena pitanja bila stavljena na sto.

Foto: Nova.rs

Zelenović kaže da nema utisak da je zapad više na strani Kosova nego na strani Srbije, i napominje da su nama vrata otvorena, a mi samo treba da napravimo dobre dogovore.

Komentarišući prijavu Kosova za članstvo u EU, Zelenović kaže da je to dodatni pritisak i diplomatski potez koji su mogli da znaju svi „koji se imalo razumeju u diplomatiju“.

„Kao što su znali svi da kada povučete ljude iz institucija, da će ih popuniti drugi ljudi i da će život nastaviti da se odvija“, dodao je gost Dana uživo.

Napominje da se bezbednost na severu Kosova može osigurati razgovorom sa partnerima, a prema njegovoj oceni su to – Kfor i SAD.

***

BONUS VIDEO: Borelj: Imamo dogovor Beograda i Prištine da bi se izbegla dalja eskalacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare