Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC, Ludovic MARIN / AFP / Profimedia; Armend NIMANI / AFP / Profimedia; DIMITRIJE GOLL / AFP / Profimedia; Vesna Lalić/Nova.rs; Abd Rabbo Ammar/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia, Nova.rs; Tanjug; Kosovo online; TV Most

Ovonedeljni susret predsednika Aleksandra Vučića sa zvaničnicima međunarodne zajednice imaće sadržajnu agendu, a prvi zahtev biće ukidanje barikada na severu Kosova. Evropski i svetski zvaničnici tražiće od Srba da se barikade sklone sa severa Kosova, što može biti nova sporna tačka na relaciji Beograd-Brisel-Priština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Nažalost, novinari nisu imali priliku da postave pitanje Eskobaru ili Lajčaku, jer je iz Predsedništva poručeno da nisu predviđene izjave posle sastanka.

Time je Vučić otvorio tešku diplomatsku nedelju, punu sastanaka i susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima. Iako još uvek nije formalno najavljeno, ali Vučić će se pored Eskobara i Lajčaka najverovatnije sastati i sa izaslanicima nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona – Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom.

Nije isključeno da tu bude i specijalni izaslanik Velike Britanije Stjuart Pič.

Cilj ovako intenziviranih poseta nije samo kriza na Kosovu i Metohiji, već želja Zapada da što pre bude potpisan sporazum i to onaj francusko-nemački čija je nešto izmenjena verzija nedavno predstavljena u Tirani.

Iako nije ideja da se razgovara samo o aktuelnoj krizi na severu, barikade i velika kriza na Kosovu biće neizostavni deo agende diplomata i Aleksandra Vučića. Predstavnici međunarodne zajednice tražiće od Srbije da se uklone barikade na severu, što su do sada već zatražili evropski zvanični poput visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj.

Izvori našeg portala navode da postoji bojazan da srpska strana neće podržati uklanjanje barikada dok se ne formira ZSO. Toga se plaše predstavnici međunarodne zajednice, zbog čega će u narednom intenzivirati napori da se formira asocijacija srpske zajednice na severu Kosova.

Zapad očekuje, nakon razgovora sa šefom srpske države, da on sugeriše predstavnicima Srba s Kosova da uklone barikade i da se nastave pregovori.

Podsetimo, građani na severu Kosova postavil su pre četiri dana barikade nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića. Barikade su postavljene na pet mesta, a od ponedeljka na severu gotovo da ništa ne radi, a čak ni đaci ne idu u školu.

Da se barikade još neko vreme neće uklanjati rekla je za Nova.rs aktivistkinja sa severa Milica Rakić Andrić.

„Situacija je za sada mirna, iako se često pojavljuju informacije da će biti nasilnih uklanjanja barikada. Moje lično mišljenje je da se još uvek neće uklanjati, a nema ni naznaka da će ih naši sugrađani sami ukloniti. Srpska lista je proširila zahteve i tražila da se pored puštanja uhapšenih povuče i policija sa severa Kosova, što je ozbiljan zahtev sa velikim implikacijama

Bonus video: Barikade u Rudaru – Sever Kosova pod blokadom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare