Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ideja da se sve zelene i ekološke organizacije udruže u jednu listu za beogradske izbore, kako pokazuju brojke, uopšte nije loša. Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović za Nova.rs kaže da njihova julska istraživanja pokazuju da bi ovako udruženi “zeleni” mogli i do 10 odsto. Kad se uzme u obzir da je ovo, u proseku, rejting SPS, druge po snazi političke partije u Srbiji i da retko koja opoziciona stranka može do dvocifrene brojke, da se zaključiti da “zeleni” znaju šta rade.

U Srbiji postoji stotinjak zelenih organizacija, od kojih velika većina uopšte nije zainteresovana za ulazak u politiku i izlazak na izbore. Ipak, ima i onih koji jesu…

Do sada je izvesno da će na izbore izaći Ne davimo Beograd, a ulazak u politiku najavio je i Aleksandar Jovanović Ćuta iz “Odbranimo reke Stare planine”, ali sa novim pokretom.

Foto: Nova.rs

Prema našim saznanjima upravo između ova dva pokreta, zajedno sa predsednikom stranke Zajedno za Srbiju Nebojšom Zelenovićem, vode se pregovori o mogućnosti dogovora i izlasku na izbore na jednoj listi. Uporedo sa tim, vode se i razgovori sa mnogim drugim zelenim organizacijama da se uključe na listu sa svojim predstavnicima ili da je makar podrže.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović za Nova. rs kaže da je u julu rađeno istraživanje, koje je pokazalo da zainteresovanost građana za ekološke organizacije nije zanemarljiva.

Foto: Medija centar Beograd

“Ono što moram da napomenem jeste da smo mi u tom istraživanju dobili prilično neodređene odgovore, što znači da građanima to nije dovoljno jasno. Najčešće su ispitanici govorili da bi glasali za neki pokret, udruženje ili organizaciju, ali su vrlo retko isticali njen naziv. Ipak, broj onihkoji su opredeljeni za zelene kreće se tu oko 10 odsto. Treba napomenuti i da je ovo bilo telefonsko istraživanje, a da su ona terenska daleko pouzdanija. Ipak, ovo nije loša brojka”, navodi Mihailović.

Ono što se dalje može zaključiti iz odgovora ispitanika jeste da su to ljudi koji su suštinski mnogo više naklonjeni opoziciji nego vlasti.

“Između vlasti sa jedne strane i bojkot opozicije sa druge strane, nalaze se glasači još dve izborne orjentacije. Jednu čine oni naklonjeni opozicionim strankama koje su izašle na izbore, a drugu “neimenovana opozicija”. Veći deo te neimenovane opozicije čine uoravo oni koji bi glasali za neku zelenu organizaciju ili pokret”, zaključuje Mihailović.

Da podsetimo, Demostat je nedavno objavio i rejtinge stranaka. Oni pokazuju da je SNS i dalje dominantna stranka na nivou cele Srbije. Samo naprednjaci imaju 28 odsto podrške od ukupno ispitanih. Sa koalicionim partnerima imaju 35 odsto glasova. S druge strane, istraživanje pokazuje da opozicija koja je bojkotovala izbore 2020. godine ima 14 odsto glasova u odnosu na ukupan broj ispitanika. Opozicija koja je izašla na izbore ima podršku od osam odsto.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

To se nije dopalo predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću.

„kažu da Srpska napredna stranka (SNS) u Beogradu ima 27 odsto (podrške), a 28 odsto (na republičkom nivou) ili 35 odsto sa partnerima. Samo upamtite te brojeve i pitajte nekoga u izbornoj noći“, kazao je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare