Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Svi zeleni, ekološki pokreti, mogli bi izaći udruženo na izbore, saznaje Nova.rs. Ono što opozicionim strankama teško ide, a to je dogovor o jednoj koloni, ekološke organizacije mogle bi da ostvare. Kako saznajemo, uveliko se razgovara o tome da pokreti koji su se godinama unazad borili za prirodna dobra stanu zajedno u jednu kolonu ili da je, makar, podrže.

U Srbiji postoji posve sigurno stotinjak zelenih organizacija, koje su se na lokalu godinama unazad borile za čist vazduh, reke, očuvanje zelenih površina. Veliki broj ovih organizacija uopšte nije zainteresovan za ulazak u politiku i ostaće to što jeste – ekološki pokret. Određeni broj njih, međutim, ozbiljno razmatra mogućnost da se, ukoliko se ostvari minimum izbornih uslova, ipak, uključi u politiku.

Kako saznajemo, mesecima unazad se vode pregovori između ovih organizacija kako bi se sav taj ”zeleni potencijal” ukrupnio i eventualno dogovorio o zajedničkoj listi za izbore. Pre svega beogradske, a vrlo verovatno i republičke, čak i predsedničke.

Pregovori u toku

Do sada je izvesno da će na izbore izaći Ne davimo Beograd, a ulazak u politiku najavio je i Aleksandar Jovanović Ćuta iz “Odbranimo reke Stare planine”, ali sa novim pokretom.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema našim saznanjima upravo između ova dva pokreta, zajedno sa predsednikom stranke Zajedno za Srbiju Nebojšom Zelenovićem, vode se pregovori o mogućnosti dogovora i izlasku na izbore na jednoj listi. Uporedo sa tim, vode se i razgovori sa mnogim drugim zelenim organizacijama da se uključe na listu sa svojim predstavnicima ili da je makar podrže.

Lazović: Bilo bi dobro dogovoriti saradnju

Predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović smatra da bi to bilo dobro.

Radomir Lazović. Goran Vesić ideje, Bizarne ideje Gorana Vesića, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Radomir Lazović Foto: Foto: Nova S

“Bilo bi veoma dobro da se dogovori saradnja velikog broja ljudi i organizacija koje su zainteresovane za ekološke i zelene teme i da se ostvari ta saradnja i po pitanju izbora. Mnogo puta smo zajedno stajali u odbrani prirodnih dobara, sprečavali seče šuma, čuvali reke, protestovali… Zato mislim da je važno i da se izborimo da smenimo ovu kriminalnu vlast i da sami donosimo odluke u interesu običnih ljudi, dobrog života i zdravog okruženja. Mi smo već u razgovorima sa određenim organizacijama, a za sad imamo dogovor sa Nebojšom Zelenovićem, političkom platformom Solidarnost i Izborom za našu opštinu Batajnica”.

Kad je reč o tome za koje se nivoe izbora spremaju, Lazović kaže:

“Ukoliko budu ostvareni uslovi za izlazak na izbore, svakako bi izašli na gradske. Tu smo dosta sigurni. Postoji i velika šansa da izađemo i na republičke, tako da i tu opciju ozbiljno razmatramo. Što se tiče predsedničkih izbora, smatramo da bi bilo dobro da opozicija podrži jednog kandidata. Ukoliko opozicija ne bude mogla oko toga da se dogovori, videćemo da nađemo jednog građanskog kandidata”.

Tema i za opoziciju, opasnost po vlast

Istina je da ekologija postaje velika tema. Ništa nije uspelo da pokrene građane proteklih godina kao borba za životnu sredinu. Odbranjene su reke Stare planine, Rakitska reka nastavila je da teče, odbranjen je parkić na Banovom brdu, bara Reva više neće biti deponija…

Ekologija je očigledno postala jedini pokretač građana Srbije na bunt i otpor i tema koja može da okupi veliki broj građana. Osim pokreta, koji su godinama unazad upozoravali na brojne probleme sa kojima se Srbija na ovom polju suočava, ova tema prepoznata je i u političkim strankama kao karta koja dobija.

Gotovo sve opozicione stranke prethodnih meseci predstavljale su svoju “zelenu“ agendu. Pitanjima ekologije bavili su se i stranka Nebojše Zelenovića, Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana…

Opasnost je prepoznao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je najveći broj ekoloških pokreta nedavno nazvao stranim plaćenicima.

“90 posto ekoloških pokreta u Srbiji je plaćeno spolja i to je legalno, ali se treba zapitati zašto neka austrijska agencija plaća nekog da govori protiv hidrocentrala u Srbiji”, rekao je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare