Foto: Nova.rs, Tanjug/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Posledice kolapsa EPS-a i kupovine najskuplje struje na tržištu, neobuzdanog trošenja Telekoma za različite i neopravdane investicije, a zatim zaduživanje u koje se uključuje i Narodna banka Srbije već su vidljive. Cene rastu, a to uvek znači i dodatno štampanje novca. Iskustvo nas je naučilo da to nikad nije dobra vest.

Rast cena je sada već svima vidljiv i svi posledice već osećaju. Počelo je sa pojedinačnim poskupljenijima koje je tek po neko registrovao. A onda je poskupelo ulje, a za njim i sve ostalo. Rast cena se kreće od 5 do 7 odsto. Sa tim ide i štamoanje novca. Profesorka Ekonomskog fakulteta u penziji Danica Popović u izjavi za portal Nova.rs kaže da za taj zaključak nije potrebno biti stručnjak.

„Uvek možete sami sebi da date potvrdu da li se štampa novac ili ne, ako počne inflacija. U tom trenutku ako je inflacija počela, to vam je kao apotekarska vaga koja je počela da se kreće. Naštampao si novac, na toj strani tas je otišao dole – na drugoj strani cene su otišle gore. Koliko para toliko inflacije. To je strašno lako pratiti“, objašnjava Popović.

Ona dalje dodaje da se u onom trenutku kada se podignu kamatne stope, kada se malo stegne sistem, taj novac povlači i vaga se vraća na početnu poziciju. Navodi i procenu koliko se novca štampalo.

„Znači ako sada cene rastu, a rastu, skro sedam do 10 odsto, štampalo se između pet i sedam odsto novca“, ocenjuje naša sagovornica. Da država štampa novac zaključio je i bivši guverner NBS Dejan Šoškić. A kao problematičnu, naveo je odluku NBS da kupi obveznice Telekoma. On je uz ocenu da za takav potez nema osnova objasnio kako je to zapravo uticalo na cene.

„Taj potez je kreirao monatarnu ekspanziju koja je podigla tražnju. Sada imamo inflatorni pritisak, kao da te stvari nisu u vezi, jesu, u vezi su. Novac je štampanjem otišao u Telekom, iz Telekoma u privatno preduzeće, a to preduzeće je povezano indikativno s političkim establišmentom. I imamo sada neke obveznice koje pitanje koliko će vredeti do ispeća“, objasnio je on za N1.

Ogroman novac, procenjuje se bar milijardu evra, izgubljen je zbog kolapsa u EPS-u i kupovine struje po najvišim cenama na tržištu. Na pitanje Nova.rs da li posledice toga građani već osećaju, profesorka Danica Popović kaže da ćemo to tek videti.

„Biće to naplaćeno iz budžetskih rezervi. To ćemo videti na kraju iduće godine odakle će te pare da dođu. A kome će sve biti uskraćeno, to nećemo nikad saznati.Najverovatnije penzionerima, najverovatnije invalidima, onima koji najteže dolaze do svojih para. Njima će biti uskraćeno, i to niko neće znati sem njih sami. Ostalo je reklama za sistem koji radi savršeno“, zaključuje ona.

BONUS VIDEO: Svakodnevne havarije u EPS – šta nam je činiti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare