Skupština Srbije Foto:Screenshot/RTS

Izborom Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije, potpredsednika, generalnog sekretara, kao i članova radnih tela parlamenta večeras je završena prva sednica 13. saziva Narodne skupštine.

Najviši zakonodavni organ u Srbiji, Narodnu skupštinu, u naredne četiri godine, vodiće Vladimir Orlić, koji je večeras izabran na tu funkciju, kao kandidat vladajuće SNS.

Za Orlića je, od 230 poslanika koji su pristupili glasanju, glasalo 154 poslanika, dok je protiv bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Za nove potpredsednike poslanici su izabrali Zorana Lutovca, Sandru Božić, Snežanu Paunović, Elviru Kovač, Božidara Delića, Usamea Zukorlića i Borka Stefanovića.

Poslanici su se prvo izjasnili da ima sedam potpredsednika, kako je to dogovoreno na konsultacijama za vikend, a potom su odlučili da se izbor kandidata potpredsednika obavi javnom prozivkom.

Orlić je rekao da je Zoran Lutovac dobio 207 glasova, Sandra Božić 194, Snežana Paunović 194, Elvira Kovač 194, Božidar Delić 197, Usame Zukorlić 195 i Borko Stefanović 204 glasova poslanika.

„Čestitam potpredsednicima“, rekao je Orlić, pozivajući ih da sednu na svoja mesta pored njega.

Zatim je za generalnog sekretara imenovan Srđan Smiljanić, koji je do sada obavljao funkciju zamenika generalnog sekretara Skupštine Srbije.

Poslanici su izabrali i članove i zamenike članova odbora Skupštine Srbije, kao i sastave stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Orlić je zatim saopštio da povlači sve mere opomene koje je izrekao tokom današnjeg zasedanja.

„U skladu sa uspostavljenom dobromm praksom i sa verom u kvalitetnu buduću saradnju povlačim sve danas izrečene mere opomene“, rekao je Orlić.

On je najavio da će u nastavku radnog dana biti održane sednice Odbora za administrativno – budžetska i mandatno – imunitetska pitanja, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Time je završena prva sednica 13. saziva parlamenta.

Opširnije o današnjim dešavanjima u Skupštini Srbije pročitajte u našem BLOGU.

BONUS VIDEO: Skupstina početak sednice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare