Foto:Foto:EPA-EFE/TANNEN MAURY; EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ; Vesna Lalić

Nakon što je američki predsednik rekao da je sporazumom u Vašingtonu zaustavljeno masovno ubijanje između Srbije i Kosova, postavlja se pitanje da li Donald Tramp zna bilo šta o Balkanu. Misljenje analitičara je podeljeno, pa su jedni stava da predsednik i ne mora da zna šta se zbiva između dve male države, već se po tom pitanju oslanja na svoju administraciju, dok su drugi ubeđeni da Tramp na ovaj način pravi predstavu za sopstvene birače i ubira predizborne poene praveći od sebe glavnog svetskog mirotvorca. U ratu koji je odavno završen.

O čemu se zapravo radi?

Američki predsednik Donald Tramp je tokom predizbornog govora u Severnoj Karolini rekao je da će možda dobiti Nobelovu nagradu za mir, a u tom kontekstu pomenuo je i Kosovo, rekavši da njegova administracija uspeva da zaustavi „masovna ubijanja“ koja se već godinama dešavaju na tom prostoru.

„Zaustavljamo masovna ubijanja između Kosova i Srbije. Dugo su se ubijali, a sada će prestali. Rekao sam im, momci, hajde da se sastanemo, znate, stotinama godina su se ubijali, pod različitim imenima…“, rekao je Tramp, govoreći o tome kako je nominovan za Nobelovu nagradu za mir, a „lažni mediji“ u SAD nisu o tome izvestili u svojim emisijama.

Svako ima svoj interes, pa i Tramp

Dolazimo do momenta kada sporazum koji su Beogard i Priština potpisali u Vašingtonu, otkriva svoje pravo značenje – podizanje rejtinga Trampu pred izbore.

Spoljnopolitički analitičar Dušan Proroković kaže da je nakon ove Trampove izjave jasno da on čak ne zna da li se tu ratuje ili ne.

Dušan Proroković Foto: N1

„Predsednik Amerike nije upoznat sa razvojem krize između Srbije i Kosova, kao ni sa tekućim stanjem stvari između njih. O tome vode računa Pentagon, Stejt department i sam Ričard Grenel. Posle Vašingtonskog sporazuma jasno je da iza svega najviše stoji Pentagon, jer se uglavnom odnosi na energetiku, koja je Pentagonu važna“, smatra Proroković.

Mišljenja je da Tramp prvenstveno ima lični interes u celoj ovoj priči.

#related-news_0

„On je zbog sporazuma između Beograda i Prištine nominovan za Nobela za mir, a s obzirom na strukturu njegovih birača to je sasvim dovljno za poene u predizbornoj trci. Oni ne znaju ni na karti da nađu Srbiju i Kosovo, ali kad kažete da je Tramp nominovan za Nobela zbog potpisanog sporazuma i izbegavanja daljeg krvoprolića to onda zveči. U svim velikim državama je tako, da su institucije  zadužene z atakve stvari, a Trampu inače ima jedan globalan pogled na politiku. Njega zanima samo da protera kineske investitore sa Balkana i da smanji taj agresivni ruski uticaj na jugoistoku Evrope. Da li je to Srbija, Kosovo, Bugarska ili Rumunija, Trampu je svejedno, sve dok se stvari odvijaju u tom njemu željenom pravcu“, zaključuje Proroković.

Predstava za birače 

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da nije siguran da je Donald Tramp u toj meri neobavešten, već se radi o plasiranju vesti na onaj način koji mu u kampanji odgovara.

Foto: Nova S

„Ne bih rekao da ne zna ništa o odnosima Srbije i Kosova, odnosno, siguran sam da zna, ali javnost u SAD vrlo moguće ne zna. I to je vrlo verovatno razlog takve komunikacije. Kao što se potenciraju nominacije za Nobelovu nagradu za mir, deluje da je to Trampov narativ u izbornoj kampnaji. Mir, okončanje sukoba, normalizacija odnosa u svetu. Kao što je veliki broj komentatora procenio – cela ova priča je deo Trampove kampanje, tako treba gledati i ove izjave, ali i Grenelove aktivnosti koje su u toku na ovim prostorima“, zaključuje Stojanović za Nova.rs.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare