Foto:Nenad Lazic

Iako ugledni svetski mediji pišu o katastrofalanom stanju demokratije u Srbiji, vezama kriminala sa vrhom države, gušenju sloboda medija i aferama koje potresaju vlast, čini se da podrška predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, od strane najmoćnijih zapadnih zemalja, ipak nijednog trenutka nije dovedena u pitanje. Opomene i ukori od strane poslanika Evropskog parlamenta i ambasada EU, sudeći prema ocenama spoljnopolitičkog komentatora Boška Jakšića, jesu signal da se neće ćutati na nagomilane probleme u našoj zemlji, ali neće značajno uticati na njegove odnose sa svetskim liderima. 

Pročitajte još...

Jakšić ocenjuje za Nova.rs da Zapad nije okrenuo leđa predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uprkos očiglednim promenama u odnosu.

“Mislim da su ovo znaci upozorenja. Oni, evropski lideri, zbog sopstvene javnosti, ne mogu da tolerišu takvo stanje i sve autoritarnije tendencije koje se pojavljuju u Srbiji i zato moraju javno da reaguju. Pre svega, to se odnosi na evroparlamentarce koji su pod direktnim pritiskom sopstvenih javnih mnenja, ali ta upozorenja ne ruše komunikacija između Vučića i evropskih lidera, odnosno Brisela kao celine”, navodi on.

Odgovarajući na pitanje zbog čega Zapad još uvek Vučića tretira kao važnog partnera, Jakšić je apostrofirao pitanje Kosova kao “alfu i omegu svega”.

“Kao što je kod nas Kosovo alfa i omega unutrašnje i spoljašnje politike, tako je i u odnosu Zapada prema Srbiji i dalje na vrhu liste to pitanje. Međutim, sad je samo razlika da to nije do te mere da će se sve tolerisati zbog Kosova. Vučić će dobijati podršku za rešavanje tog pitanja, a još veću će podršku će dobiti ukoliko reši da reformiše društvo”, navodi Jakšić.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Svetski mediji i evropske institucije sve ozbiljnije o stanju u Srbiji

Da je situacija u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou, pokazuje i pisanje uglednih svetskih medija, ““Njujork tajmsa“, “Frankfurter algemajne cajtunga” i britanskog “Tajmsa”, koji su ovog meseca posebnu pažnju posvetili vezama državnog vrha sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, navodnoj aferi oko prisluškivanja Aleksandra Vučića, katastrofalnom stanju demokratije i slobodi medija u Srbiji.

Podsetimo, u Evropskom parlamentu juče je usvojen izveštaj o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, koji je evroparlamentarcima podneo specijalni izvestilac EP za našu zemlju Vladimir Bilčik. O pomenutom dokumentu se već mnogo govorilo u prethodnom periodu, pre svega o amadmanima podnetim na ovaj izveštaj, a koji se odnose na afere “Jovanjica”, “Krušik”, “Telekom”, kao i na gušenje medijskih sloboda i progon nevladinih organizacija i novinara.

Da predstavnici evropskih zemalja neće ostajati nemi na probleme u Srbiji, pokazuje i to što je čak osam ambasada zemalja Evropske unije, među kojima i zemlje Kvinte, u istom danu oštro su osudile napade predstavnika vlasti i prorežimskih tabloida na novinare KRIK-a i članove nevladine organizacije CRTA. Ovakvo reagovanje EU do sada nije bilo uobičajeno, a kritike su do sada bile umerene i dozirane.

Komentarišući medijske natpise i reakcije institucija Evropske unije, Jakšić je rekao da je očigledno da su zapadne zemlje napravile zaokret od politike isključive stabilokratije.

“Njih je ranije zanimala samo bezbednost regiona, odnosno da ne dođe do nekog konflikta između zemalja na Balkanu. Međutim, u međuvremenu su shvatili da se ruski i kineski uticaj šire po regionu i od tada su počeli ozbiljnije da razmišljaju o drugim dimenzijama politika zemalja regiona”, rekao Jakšić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare