Zašto Vučić ne da premijerki da ide u Podgoricu

Politika 23. jan. 202110:07 > 10:1811 komentara
Podeli:
Aleksandar Vučić, Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ne računajući odlazak na sahranu mitropolita Amfilohija, za osam godina vlasti aktuelni predsednik Aleksandar Vučić nijednom nije bio u službenoj poseti Crnoj Gori. Iako je vlada Mila Đukanovića pala, a u tamošnju vlast ušle i prosrpske stranke, šumovi na vezi Beograd - Podgorica i dalje postoje. Tako premijerka Ana Brnabić ni posle mesec dana nije odgovorila na poziv crnogorskog kolege Zdravka Krivokapića da dođe u Podgoricu.

Godinama unazada iz Podgorice su (ne)opravdano stizale razne optužbe, od toga da se Beograd meša u unutrašnje prilike i izbore u Crnoj Gori, do navoda da je upravo Crna Gora meta projekta „velike Srbije“. Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, jedino je Tomislav Nikolić, tadašnji predsednik Srbije, odlazio u Podgoricu (2013) i primao u to vreme predsednika Filipa Vujanovića u Beogradu (2016).

Aktuelni predsednik Aleksandar Vučić, koji od 2012. vuče sve konce u Srbiji, nijednom nije bio u službenoj poseti Crnoj Gori. Istina, prema diplomatskoj praksi, sada njemu kao šefu države poziv treba da uputi Milo Đukanović.

Poziv iz susedne Crne Gore je međutim dobila premijerka Ana Brnabić, a uputio ga je Zdravko Krivokapić, novi crnogorski premijer, želeći da upravo Brnabić bude prva premijerka koja bi došla u posetu Crnoj Gori. Iako je taj poziv upućen još krajem decembra, sa namerom da bude realizovan tokom januara, prema informacijama portala Nova.rs odgovor Krivokapiću još nije stigao.

Nema informacija ni da je bilo ikakvog službenog kontakta novog crnogorskog premijera i Vučića. Krivokapić je jednom prilikom čak izjavio da u regionu ne vidi važnije mesto od Srbije za razgovor, ali i da je predsednika Srbije video samo dva puta i to na sahranama.

Nova crnogorska vlast donela je dve odluke koje bi mogle da doprinesu otopljavanju odnosa Srbije i Crne Gore – povlači sporne odredbe Zakona o slobodi veroispovesti, a poništene su i zabrane ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim državljanima.

Šta je onda razlog šumova na liniji Beograd i Podgorica?

Spoljnopolitički komentator i dugogodišnji novinar Jakša Šćekić navodi za Nova.rs da će šumovi postojati sve dok srpske političke snage u Crnoj Gori budu nezadovoljne svojim statusom. On kaže da su tamošnji predstavnici Srba očekivali da će dobiti mnogo više, bar koliko Albanci u Makedoniji.

Jakša Šćekić Foto: N1

„Tako na primer Andrija Mandić stalno ispoljava svoje nezadovoljstvo. Crna Gora ništa nije uradila po pitanju povlačenja priznanja Kosova, a to su Srbi tamo očekivali. Čak su išli toliko daleko u svojim očekivanjima da su verovali da će ponovo biti raspisan referendum o članstvu u NATO“, kaže Šćekić i dodaje da nije rešen ni problem ambasadora.

„Beograd je očekivao da će nova vlada u Crnoj Gori poništiti odluku o proterivanju ambasadora Vladimira Božovića“, navodi on.

Pavićević: Poziv Krivokapića Brnabić ne tumači se kao iskren

Da je to jedan od problema smatra i Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

„EU je pozvala crnogorsku vladu da sledi primer Srbije koja je povukla odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora u Srbiji i da crnogorska vlada povuče odluku o proterivanju srpskog ambasadora. Sam Krivokapić je rekao da je odluka o proterivanju Božovića bila pakosna odluka bivše režima DPS-a, ali ništa nije uradio da se ta odluka promeni. Suprotno stavu EU i suprotno očekivanjima građana, Krivokapić je u ovom slučaju nastavio istim putem kojim je krenuo DPS“, zaključuje Pavićević.

Vladimir Pavićević Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

On ističe da se u tim okolnostima zato javni poziv crnogorskog premijera Brnabić „ne tumači kao iskren, već kao pokušaj da se zabašure one teme oko kojih gospodin Krivokapić ide i protiv EU i suprotno ideji da Srbija i Crna Gora najozbiljnije rade na unapređenju odnosa“.

„Odnosi između države Srbije i države Crne Gore treba da budu mnogo bolji. Oni i u formalnom smislu treba da prate ono što već imamo kao odlične odnose između građana dve države. Građani Crne Gore očekuju da se i formalni odnosi što pre poprave“, kaže Pavićević za naš portal.

Popov: Nepristojni prema susedima, više vodimo računa o velikim silama

Po Aleksandru Popovu iz Igmanske inicijative uzrok problema je i to što je u Crnoj Gori i dalje nestabilna politička situacija. On kaže da unutar vladajuće koalicije i dalje ima puno nesporazuma, te da im veliki problem pravi kohabitacija sa Milom Đukanovićem.

„Odatle oklevanja iz Srbije. Verovatno ne žele posete dok ne bude jasnija politička situacija, budući da su ranije bili optuživani za mešanje u unutrašnja pitanja. Ispalo bi da daje zamah novoj crnogorskoj vladi. Kada bi premijerka Srbije otišla u Podgoricu morala bi da odgovara pitanja kao što su mešanje u unutrašnej stvari, u izbore…“, smatra Popov.

Foto: Medija centar Beograd; Aleksandar Popov

Upitan zašto onda makar i iz pristojnosti Brnabić nije nikakav odgovor poslala Krivokapiću, on kaže:

„Pristojnost već odavno ne postoji ove u regionu. To nije slučaj samo sa Srbijom. Imali smo takve odnose i sa Zagrebom, Sarajevom… Nije to samo naš manir. Bilo bi najnormalnije da Brnabić nađe neki razlog i objasni kolegi iz Podgorice zašto ne želi da ode u posetu, ali to se nije dogodilo. Tako se ponašamo prema susedima, a više računa vodimo kada su u pitanju velike sile“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar