Foto: Arhiva

“Nije sporno to što je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac bila na sastanku kod Aleksandra Vučića, ali je problem što se skrivala kao da ju je sramota zbog toga što je razgovarala sa predsednikom”, navode sagovornici Nova.rs.

Prethodnog dana, republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, posetila je Predsedništvo Srbije nakon konferencije za novinare koju je održao  šef države Aleksandar Vučić. U momentu dok je napuštala zgradu, Dolovac je stavila papir ispred lica, kako je ne bi snimila kamera televizije N1, koja se nalazila ispred Vučićevog kabineta na Andrićevom vencu.

Nakon sastanka sa predsednikom, za koji, po svemu viđenom, Dolovac nije htela se sazna, pokrenuto je pitnaje šta republička javna tužiteljka radi kod čoveka koji joj nije direktno nadležan.

Odgovarajući na ovo pitanje, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić za Nova.rs kaže da predsednik Srbije i javna tužiteljka imaju određene nadležnosti koje se odnose na bezbednost države, te da nije unapred zabranjeno da se susreću.

Miodrag Majić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

 

„Međutim, ovde je problematično to prikirvanje lica. Ne vidim nijedan razlog zbog čega bi se tužiteljka Dolovac skrivala kad izlazi iz Predsedništva. Mi ne znamo na šta se odnosio njihov sastanak, on je mogao da bude organizovan ispravnim ili neispravnim putem, ali mi možemo samo da spekulišemo o njegovoj sadržini,“ smatra Majić.

Na pitanje našeg portala da li je javnost morala da zna za sadržaj ovakvog sastanka i da li je greška što to nije učinjeno, Majić je odgovorio da je potvrdno.

„Mislim da je trebalo dati informacije o čemu se govorilo na sastanku. Pogotovo u situaciji kad je javnost videla da je do sastanka došlo“, napominje on, a na sličnom stanovištu je bivši sudija, a sada advokat Vladimir Vučinić.

Foto: N1

„Nema smetnji da postoji ta vrsta komunikacije između Zagorke Dolovac i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ali, ako je sve bilo kako treba, ne vidim zašto je morala da se sakrije od javnosti na način kako je to učinila“, objašnjava Vučinić.

Gajić: Znam zbog čega su se susreli Dolovac i Vučić

S druge strane, advokat Vladimir Gajić kaže da on zna zbog čega su se susreli Vučić i Dolovac, navodeći da su izbori za članove Državnog veća tužilaštva bili tema njihovog sastanka.

„Zagorka Dolovac je išla kod Vučića da ga obavesti da su uspeli izbori za članove Državnog veća tužilaštva u skladu sa njegovim željama. Juče su obavljeni izbori i na zadovoljstvo vlasti, sve one koje su protežirali da prođu su dobili funkcije“, ističe Gajić.

Prema njegovim rečima, činjenica da se Dolovac skrivala od kamera po izlasku iz Predsedništva, ukazuje na to da je njena poseta bila neslužbena.

“To nam govori da je naše tužilaštvo pod potpunom kontrolom režima. To nije novost, sve su se vlasti trudile da kontrolišu rad tužilaštva, ali ova je to dovela do perfekcije”, navodi Gajić.

 

Prelević: Dolovac je bilo sramota što je bila kod Vučića

Prema rečima advokata, nekadašnjeg sudije i koministra policije Boža Prelevića, uopšte nije neuobičajeno da se održi sastanak Republičkog javnog tužioca i predsednika Srbije, te je veće pitanje da li su Vučić i Dolovac sklopili dogovore koji su mimo zakona.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

„Meni ne smeta to što je tužilac bio kod predsednika. U svakoj zemlji ovog sveta čovek bi trebao da bude ponosan kad mu se ukaže prilika da ode na sastanak sa šefom države, a to što je Zagorka Dolovac sakrila svoje lice, govori da je nju užasno sramota što je bila tamo“, smatra Prelević, dodajući da tužiteljka nije dužna da obaveštava javnost da li ide kod predsednika.

Pročitajte još...

„Da tužilac informiše predsednika o stanju kriminaliteta, to nije nepoželjno i nepošteno. Ali da se tužilac dogovara sa šefom države o nezakonitim radnjama – to je nepoželjno i nepošteno“, zaključuje Prelević.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare