Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je javnost preko režimskih medija, neposredno pred održavanje protesta protiv iskopavanja litijuma u Beogradu, da je njegova vlast u opasnosti i da je planiran državni udar. I ovog puta, kao i tokom prethodnih velikih protesta svoju ulogu u vidu pomagača odigrale su ruske službe koje su, prema rečima predsednika, “blagovoremeno” upozorile vlast u Srbiji i time dali svoj doprinos u zajedničkoj borbi dva autoritarna režima protiv takozvanih - “obojenih revolucija”

Iako je razmena podataka između država i njihovih službi potpuno uobičajena stvar saradnja Beograda i Moskve privlači posebnu pažnju, imajući u vidu da je odavno prestala da bude formalna.

PROČITAJTE JOŠ...

Još od 2021. godine, kad je bivši ministar policije, a danas potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vulin u najstrožoj tajnosti potpisao sporazum sa Nikolajem Patruševim, sekratarom za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije, o formiranju Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija, počeo je zajednički rad dveju službi na suzbijanju “zajedničkih neprijatelja”.

“Dobili smo zvanične informacije iz Ruske federacije, zvaničnim kanalima prenete i donete informacije. Bavimo se time. Nadležna je BIA i ljudi specijalizovani za to rade svoj posao”, rekao je Vučić neposredno pred održavanje protesta protesta u subotu.

Međutim, ovo nije prvi put da se najviši državni funkcioneri pozivaju na ruske službe i njihove navodne informacije, imajući u vidu da je upravo predsednik sličnu rečenicu izgovorio nakon protesta ispred Skupštine grada Beograda održanog krajem 2023. godine. Na skupu koji je organizovan zbog izborne krađe došlo je do sukoba policije sa građanima, a tu situaciju Vučić je iskoristio da optuži opoziciju da želi nasilnu smenu vlasti i da se zahvali stranim tajnim službama na pomoći.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Hvala onim stranim službama koje su jasno stavile do znanja da znaju šta se priprema i davale podatke našim obaveštajnim službama koje su pravoremeno reagovali i tačno znali šta pripremaju“, rekao je Vučić.

Daleko konkretnija bila je tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić koja se zahvalila konkretno ruskoj službi.

PROČITAJTE JOŠ...

„To verovatno neće biti popularno ovima sa Zapada, ali ja posebno večeras osećam da je važno stati u odbranu Srbije i da se zahvalim ruskim službama bezbednosti koje su imale te informacije i koje su ih podelili sa nama“, izjavila je Brnabić.

Kako su Rusi ponovo u priči

Poznavaoci prilika, međutim, nisu iznenađeni time što se državni funkcioneri pozivaju na ruske tajne službe i na njihove informacije, s obzirom na to da je reč o procesu koji veoma dugo traje.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović za “Novu” celokupnu situaciju opisuje kao rezultat vrlo plodotvorne i destruktivne saradnje između Aleksandra Vulina i Nikolaja Patruševa.

“Režim će pokušati da prikaže kako Rusija stoji iza njih kako bi jedan značajan deo naše javnosti, koji je nacionalno obojen, odustao od protesta. To rade namerno i Vučić pokušava da objasni kako iza svega stoje zapadne službe, samo mu je teško da objasni koje to službe, kad svi na Zapadu podržavaju projekat “Jadar” i Rio Tinto. Ne znam na koju zemlju Zapada misli ako uzmemo da analiziramo, videćemo da su Nemačka, Francuska, Velika Britanija i SAD podržavaju taj projekat”, naglašava on.

Borko Stefanović Foto: Amir Hamzagić/Radar

Na pitanje koliko je za reputaciju naše države opasno da koristi metode i pomoć Kremlja u obračunu sa neistomišljenicima, Stefanović kaže da vlast u Srbiji ne mari mnogo za to, imajući u vidu da gaji klijentelistički odnos i prema Istoku i prema Zapadu.

“Za njih je ‘obojena revolucija’ i kad neka baka u prodavnici kaže da je sve poskupelo. Zapravo je reč o nemoći i štetnom delovanju režima koji se ponaša kao dvostruki sluga – nekada Istoka, a nekada Zapada. To se moglo videti i sada, jer oni ne znaju kako da reaguju na jedan potpuno organski i iskren bunt naroda. Građani su ustali protiv vlasti i to su učinili sami, nemaju nikakvu podršku sa strane i oni nemaju odgovor na to”, podvlači Stefanović.

“Ako su Rusi rekli – to mora da je ozbiljno”

Da je važnije nego ikad naglasiti da postoji saradnja dveju službi ukazuje i činjenica da je veliki broj učesnika protesta protiv iskopavanja litijuma proruski orijentisan i stoga je neophodno naglasiti da Rusi nisu za demonstracije.

“Jasno je da je Vučiću potrebna i podrška s druge strane, a druga strana je uvek spremna da pruži tu podršku. Kad on kaže da su nešto ‘Rusi rekli’, onda se ovde to shvata ozbiljno od strane velikog broj ludi koji voli Rusiju i glasa za njega zato što se predstavlja kao proruski političar”, objašnjava Jelica Kurjak, bivša ambasadorka naše zemlje u Ruskoj Federaciji.

Jelica Kurjak Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ona navodi da zahvalnost zvaničnika Srbije ruskim tajnim službama služi za pravljenje ravnoteže, imajući u vidu pritisak koji dolazi sa Zapada.

“Mi sad slušamo njihove priče kako nas Zapad ‘gnjavi’, kako nešto traže i pritiskaju nas, ali da mi imamo drugu stranu kojoj se možemo okrenuti. Ipak, važno je naglasiti da ovakve poruke u najvećoj meri služe za unutrašnje potrebe i zbog toga je bitno pomenuti Ruse i njihove informacije”, zaključuje naša sagovornica.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare