Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrusev
Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se u Moskvi sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveznacionalnu bezbednost Ruske Federacije, a zvanični povod njihovog viđanja je nastavak saradnje srpske i ruske policije. Ovo je istovremeno i prvi susret funkcionera dveju država po otkrivanju da su zajednički organizovali akciju prisluškivanja ruskih opozicionara u Beogradu. Kako saznaje dnevni list “Nova”, borba protiv terorista, kako ruska tretira opoziciju u toj zemlji, ponovo je bila tema razgovora Vulina i Patruševa.

Nakon sastanka je saopšteno da je u poslednjih godinu i po dana značajno unapređena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i organa bezbednosti Ruske Federacije. U tih godinu i po dana dogodio se i međunarodni skandal čiji su vinovnici upravo Vulin i Patrušev, kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim. Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivovarova koji je osuđen na pet godina zatvora, a zatim je u aprilu ove godine uhapšen i Kara-Murza koji je, prema rečima ruskog advokata Dimitrija Zahvatov, takođe u zatvoru zbog akcije koju je Vulin sproveo zajedno sa Patruševim.

Pročitajte još...

“Pivovarov uhapšen zbog toga što je Vulin odneo sadržaj prisluškivanih razgovora Nikolaju Patruševu. I Vladimir Kara-Murza je u najvećoj meri uhapšen zbog toga. U Rusiji se tako ove stvari sprovode – ukoliko nabave dovoljno materijala da vas, prema njihovim standardima, označe kao izdajnika, tek pokreću i postupak protiv vas pred sudom. Formalni razlog zašto je Kara-Murza je uhapšen je navodno sastanak u Arizoni gde je govorio o ratu u Ukrajini”, rekao je Zahvatov.

O čemu se govorilo na novom sastanku

Kako saznaje dnevni list “Nova”, borba protiv terorizma i delovanja terorista, kako zvanična Moskva tretira dobar deo tamošnje opozicije, ponovo se našla kao tema razgovora Vulina i Patruševa, a uz to se razgovaralo i o tome kako organizovati da ruska strana nastavi sa daljim obučavanjem pripadnika MUP-a Srbije, razmeni informacija, kao i o funkcionisanju
rusko-srpskog humantirnog centra u Nišu.

“Ruskoj strani je od ključne važnosti da nastavi da razmenjuje podatke sa Srbijom o svim važnim bezbednosnim pitanjima u regionu. Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu je, u tom smislu, od izuzetne važnosti za Moskvu”, objašnjava izvor “Nove”.

Kako je u praksi izgledala saradnja Vulina i Patruševa

U saradnji sa Nikolajem Patruševim, ministar policije Aleksandar Vulin osnovao je “Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija” čiji je zadatak, kako se navodilo, normativno regulisanje regulisanje rada nevaldinih organizacija i razmatranje načina “suprostavljanja masovnim neredima i pokušajima destabilizacije poretka”. U praksi ta radna grupa je u Srbiji najpre pokušala da izvrši pritisak na civilni sektor i medije, pa je tako Uprava za sprečavanje pranja novca, pri Ministarstvu fiannsija, sačinila spisak medijskih radnika i nevladinih organizacija za koje i od banaka je zahtevala da im se dostavi uvid u sve njihove transakcije. U zahtevu se navodilo da se pomenuti podaci traže kako bi se utvrdilo da li te organizacije i pojedinci imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca. Ni dve godine nakon zahteva za proveru, nema informacija šta je istraga utvrdila.

Onda je usledilo pomenuto praćenje i prisluškivanje ruskih opozicionara u Beogradu i novi sastanak dvojca Vulin-Patrušev. Sadržaj njihovog razgovora objavila je “Nova”, koja je došla do transkripta sa pomenutog susreta.

U dokumentu se navodi da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu i napominje da je Vulin rekao kako je za Srbiju borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja.
navodi se da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu i napominje da je Vulin rekao kako je za Srbiju borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja.

Patrušev je na sastanku govorio i o “visoko destabilizujućem potencijalu Balkana”, koji je, prema njegovim rečima, izazvan spolja, sa Zapada.

“Situacija je pogoršana dolaskom na vlast nove američke administracije, na čijem čelu je čovek (Džozef Bajden, predsednik SAD prim. Aut.), koji zagovara ideju ‘širenja demokratije po svetu’”, rekao je Patrušev na sastanku sa Vulinom.

Koliko nas košta Vulinovo ponašanje

Zbog aktivnosti ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i njegove saradnje sa Nikolajem Patruševim, Srbija se našla na tapetu Evropskog parlamenta. U rezoluciji o našoj zemlji, EP navodi da je zabrinut zbog uspostavljanja Radne grupe protiv obojenih revolucija od strane srpske i ruske vlade čija svrha i ciljevi ostaju nejasni. U dokumentu je osuđeno i prisluškivanje opozicionara.

„Izražavamo zabrinutost zbog navoda o prisluškivanju ličnosti ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti i navodnog naknadnog dodstavljanja materijala ruskim bezbednosnim službama“, navodi se u konačnoj verziji rezolucije.

Pored Srbije, Vulin je u nepriliku stavio i svog šefa Aleksandra Vučića u čije ime se obratio Patruševu na sastanku, rekavši da Rusija može da računa na njegovu reč. Podsetimo, Vučić je na početku rata u Ukrajini rekao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

“Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić siguran i pouzdan partner, koji ne zaboravlja svoja vekovna prijateljstva, te da reč srpskog predsednika ima visok značaj i vrednost”, navodi se u saopštenju.

Vulinovo mesto u Vladi pod znakom pitanja

Mesto Aleksandra Vulina u novoj Vladi Srbije upitno je zbog njegovog proruskog stava i sve češće potrebe da otvoreno govori protiv Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Izvori dnevnog lista “Nova” naveli su da su skandal sa prisluškivanjem ruskih opozicionara i zlopotreba bezbednosnih službi države Srbije i konačno presudili Vulinu u podeli karata za sastav novog kabineta u Nemanjinoj 11. S druge strane, ministar tvrdi da kampanju protiv njega vode strane obaveštajne službe i ambasador SAD u Beogradu, Kristofer Hil.

„Rusija nas ne tera ni na šta, ali zato ambasador Hil misli da nas može naterati na bilo šta kao da smo Komanči u rezervatu. Možda ambasador uspe da me skloni iz Vlade, ali ideje samostalne Srbije koja sama odlučuje, e to nećete uspeti, pa znali ili ne znali šta činite“, rekao je sprski ministar, napisao je Vulin u saopštenju.

BONUS VIDEO: Kolika je cena Vulinovog puta u Rusiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram