Ocena ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Entonija Godfrija kako je srpska policija tokom julskih portesta bila “uzdržana”, dolazi nakon brojnih osuda međunarodne javnosti u kojima se kritikuje brutalnost policijskih službenika. Ova, u najmanju ruku neobična izjava predstavnika SAD u Srbiji, otvorila je pitanje da li je Godfri uopšte upućen u događaje koji su se odigrali na prestoničkim ulicama početkom jula ove godine ili svesno bira da ih ne vidi.

Podsetimo, Godfri je na sastanku sa novoizabranim ministrom policije Aleksandrom Vulinom naveo da ceni uzdržanost koju su pokazali policijski službenici tokom protesta u julu ove godine u Beogradu. 

Samo mesec dana ranije, u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, upravo je postupanje policijskih službenika označeno kao problematično.

“Usred sve većeg broja slučajeva koronavirusa početkom jula, predsednik je najavio ponovno uvođenje strožeg policijskog časa. To je dovelo do protesta u Beogradu i nekoliko drugih gradova, tokom kojih su demonstranti izrazili nezadovoljstvo vladinim postupanjem sa pandemijom i širu zabrinutost zbog stanja demokratije u Srbiji. Protesti su ponegde postali nasilni i došlo je do nekoliko sukoba između policijskih snaga i nekih protestanata. EU je podsetila vlasti da, iako bi zaštita života i zdravlja ljudi trebala biti prvi prioritet i javni red mora biti zagarantovan, svaka upotreba sile mora biti merena i proporcionalna u svakom trenutku”, stoji, između ostalog, u izveštaju.

Pročitajte još...

Tako smo došli u situaciju da predstavnici Evropske unije na isti događaj gledaju drugačije u odnosu na ambasadora SAD, te su tako za jednu stranu događaji u Srbiji bili “primer uzdružanosti”, dok je druga apelovala da se povede računa o represivnim merama.

A šta nam govore podaci sa terena? Činjenice je da je policijska represija na učesnicima protesta još od devedesetih godina nije bila poput one kojoj smo svedočili prošlog leta. Brutalnost koju pripadnici MUP-a sprovodili nad građanima najbolje ilustruju fotografije i video snimci sa ulica, gde se nedvosmisleno može zaključiti da je policija u više navrata prekoračila svoja ovlašćenja.

Foto: Printscreen/Nova.rs

U tom smislu, logično je i da se zapitamo kako bi se tek policija ponašala da nije bila “uzdržana” i kako bi, na primer, prošli mladići koji su mirno sedeli na klupi u Pionirskom parku, a koju je ista ta policija brutalno napala iz njima znanih razloga. Pretpostavljamo da ambasador SAD nije gledao ovaj snimak, pa stoga nije mogao ni da uoči trenutak kad su pomenuti mladići podigli ruke, pokazavši da nisu agresivni, a što ipak nije sprečilo pripadnike MUP-a da ih “počaste” sa pendrecima.

Pretpostavljamo da su “uzdržani” bili i policajci koji su razbijali glave sopstvenim građanima, a da su upotreba šok bombi i suzavca, od kojih nisu pošteđeni ni novinari, ilustracija primerenog postupanja pripadnika MUP-a.

Kad smo kod novinara, pretpostavljamo da je potupno u redu da i oni dobiju pendrekom preko leđa zbog toga što su odlučili da ukažu pomoć povređenom učesniku protesta. Verovatno to gospodin Godfri nije video, u suprotnom bi imao, uvereni smo, drugačiji stav.

Verujemo da ambasador Sjedinjenih Američkih Država dao i drugačiju izjavu da je video snimak na kojem  policajac u Novom Sadu obara s bickla dečaka ometenog u razvoju, koji čak nije bio ni učesnik protesta, već se samo zadesio u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu.

Uvereni smo da bi ocene o “uzdržanoj” policiji izostale da je ambasador Godrfi video i fotografiju na kojoj jedan policajac stavlja nogu na glavu učesnika protesta, dok ga drži oborenog na zemlji.

Podsetimo, u junu ove godine su upravo u rodnoj zemlji ambasadora Godrfija nastali masovni protesti zbog policijske brutalnosti, kao i čitav jedan pokret posvećen zaštiti života i prava afroamerikanaca.

A da “uzdržani” policajci nisu bili zadovoljni isključivo batinanjem građana, pokazuje i snimak gde jednog čoveka, nakon premlaćivanja, pripadnik MUP-a vuče po zemlji.

View this post on Instagram

 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad) on

 

A šta tek reći za video zapis na kojem se vidi kako 20 pripadnika Žandarmerije šutira mladića koji leži na kolovozu i ne pruža nikakav otpor? Kako li bi tek ovaj nesrećni momak prošao da policajci nisu bili “uzdržani” kako se tvrdi ambasador SAD.

Fotografije prebijenih građana, napadi na novinare, snimci batinanja – sve ovo predstavlja bilans delovanja  policije tokom julskih protesta. Okrvavljene glave, tragovi pendreka na leđima, krvave oči od suzavca, najbolji opis “uzdržanosti” onih koji su trebali i koji moraju da budu garant naše bezbednosti. Ambasador Godfri vrlo dobro zna šta je posao policije, zato bi morao da bude bolje informisan pre nego što pohvali rad onih koji to ne zaslužuju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare