Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom su završene i postoji mogućnost da se već sledeće nedelje nađu na dnevnom redu vlade, nakon čega će biti prosleđene parlamentu, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je navela da je izmenama predviđeno da i za žene koje se bave poljoprivredom važi obaveza o uplaćenom osiguranju za poslednjih 18 meseci, a ne 24 meseca kao do sada.

Time je odgovorila na pitanje poslanice Misale Pramenković o tome da li će dopunama zakona biti obuhvaćena i ta izmena, jer je nepravda i diskriminacija da porodilje koje imaju pravo na naknadu za porodiljsko, moraju da uplaćuju osiguranje najmanje 18 meseci, dok je kod žena koje se bave poljoprivedom rok 24 meseca.

„Izmenama i dopunama je predviđeno upravo to i za žene koje rade na selu i bave se poljoprivrednom smanjiće se vreme sa 24 na 18 meseci“, rekla je Brnabić.

Dodala je da su obuhvaćene i izmene na koje je ukazao Ustavni sud, kada je reč o brizi o deci sa posebnim potrebama, tako da neće više biti „ili – ili“, ili naknada, ili povratak na posao, već će biti predviđene obe vrste podrške.

„Menjali smo još neke stvari, za žene preduzetnice, one koje nisu u stalnom radnom odnosu, našli smo rešenje i za žene koje su imale najviše plate“, rekla je Brnabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar