Dačić: Pre promene Ustava menja se i Zakon o referendumu

Politika 24. maj. 202113:42 > 13:50
Podeli:
Ivica Dačić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dacicć objasnio je danas na javnom slušanju na temu promene Ustava da je neophodno izmeniti i Zakon o referendumu, kako bi se uskladio sa postojećim Ustavom, te dodaje da je za uspeh referenduma potrebna većina od broja izašlih građana, ali ne više od 50 odsto ukupnog broja birača.

Javnom slušanju su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora, a Dačić je ponovio proceduru za promenu Ustava i informaciju da je za 8. jun zakazao plenarnu sednicu.

Poslanici će na plenarnoj sednici odlučivati da li će prihvatiti Predlog vlade o promeni Ustava i ako bude prihvaćen Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložiće konkretne promene. Posao odbora je da napiše amandmane.

“O tim amandmanima ćemo se izjasniti, a nakon toga u roku od 60 dana trebalo bi da bude održan referendum na kojem će se izjasniti građani”, rekao je Dačić.

Dačić napominje da u međuvremenu treba da se promeni Zakon o referendumu, zato što postojeći nije usklađen sa Ustavom, iako je to trebalo da se uradi godinu dana od dana donošenja Ustava.

Objasnio je da je ukinuta odredba prethodnog Ustava iz 90-tih godina po kojoj je za promenu Ustava bilo potrebno da izađe i glasa više od polovine svih birača.

Novim Ustavom je, podseća, ta odredba ukinuta, odnosno procenat izašlih nije uslov, već je potrebno samo da glasa većina izašlih.

“Zakon o referendumu još nije promenjen i u tome se kasni 14, 15 godina”, upozorio je.

Kazao je i da se neće prekinuti sa javnim raspravama 8. juna za kada je zakazana plenarna sednica, dodajući da će to na naki način biti početak daljih rasprava o konkretnom tekstu.

“Trebalo bi da uložimo maksimalne napore da postignemo najbolje rešenje sa kojim bi bili saglasni i predstavnici vlasti, ali i predstvanici strukovnih udruženja, civlinog sektora, EU…Čekaće nas naporan rad”, poručio je predsednik parlamenta.

Prema njegovim rečima, namera serije javnih slušanja je da se u postupak promene Ustava uključe svi relevantni društveni faktori, da se čuju njihovi stavovi i predlozi i da se na taj način obezbedi što je moguće veća saglasnost oko budućeg teksta Ustava.

“Mi ćemo nastaviti da razgovaramo sa svima koji mogu da pomognu da dođemo do nekih rešenja, imaćemo razgovore i van Beograda, u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu”, rekao je Dačić.

On je još jednom ukazao da se procedura promene Ustava Srbije odnosi na odredbe iz oblasti pravosuđa, konkretno odnosi se na način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

“To je naša obaveza koja proisitiče iz pregovaračkog procesa za pristupanje EU, ali još više naša unutrašnja potreba da dobijemo još veću zaštitu i jednakost građana pred zakonom i čvršće garancije za nezavisnost pravosuđa”, istakao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar