Nebojša Zelenović, Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stranka Zajedno pokrenuće inicijativu u Narodnoj skupštini za hitno donošenje paketa mera koje će sprečiti dalji sunovrat poljoprivrede u Srbiji i time omogućiti da sledeće godine građani Srbije imaju šta da jedu.

„S obzirom da naše afirmativne predloge za rešavanje nagomilanih problema u poljoprivredi vlast ignoriše, odlučili smo da pokrenemo inicijativu u Narodnoj skupštini Republike Srbije za hitno donošenje mera kako bi se pomoglo poljoprivrednicima kojima je pomoć u ovom trenutku neophodna. Nakon stalnog kontakta sa poljoprivrednika širom Srbije i obilaska naših proizvođača, uverni smo u skorašnji propast poljorpivrede, ako se nešto hitno ne promeni“, navodi s eu saopštenju stranke Zajedno.

Ljudi su, kako kažu, ogorčeni jer su pretrpeli nezapamćene gubitke ove godine, a na lošu situaciju uticalo je enormno poskupljenje goriva i đubriva, ekstremni klimatski uslovi i kontrolisane a niske otkupne cene većine poljoprivrednih proizvoda.

Stranka Zajedno ukazuje da je i situacija u stočarstvu toliko loša da se rasprodaju krave zbog niske otkupne cene mleka i visoke cene stočne hrane.

Proljoprivrednici, međutim ističu da ih je više od svega nabrojanog pogodila nebriga vlasti.

Doc dr Jelena Kalajdžic, narodna poslanica iz stranke Zajedno, inače docentkinja na Poljoprivrednom fakultetu, izjavila je da se moraju napraviti hitne mere i hitan zaokret u agrarnoj politici ili će Srbija će ostati bez stoke i bez hrane u narednom periodu.

„Agrarni budžet u Republici Srbiji je manji od 5 odsto od ukupnog budžeta, dok je u drugim zemljama višestruko veći. Mudre države u Evropskoj uniji su prepoznale veliku potrebu za hranom, te za poljoprivredu izdvajaju oko 35 odsto od ukupnog budžeta“, napomenula je ona.

Stranka Zajedno je navela konkretne zahteve hitnih mera: subvencija po hektaru od 200 evra, gorivo za poljoprivrednike bez akcize, povećanje regresa za djubrivo po hektaru, popust za kupovinu semena za predstojeću setvu, kao i hitnu pomoć stočarstvu, i momentalna isplata svih dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima iz prethodnog perioda.

„Promene u poljoprivredi koje treba da se sprovedu, moraju biti sistemske, a potrebno je uraditi i ozbiljnu strategiju njenog razvoja. Međutim, zbog alarmantne situacije u kojoj su se naši poljoprivredni proizvođači našli, neophodno je hitno doneti paket mera kako bi se situacija u poljoprivredi malo stabilizovala i kako bi poljoprivrednici na jesen imali sredstava za narednu poljoprivrednu godinu“, ukazuju u stranci Zajedno.

U Republici Srbiji, poljoprivreda je stub privrede, a poljoprivredni proizvođači već godinama čuvaju socijalni mir. Ukoliko država nema sredstava u agrarnom budžetu da se sprovedu ove mere, tražićemo da se odreknu nekih drugih, rasipničkih investicija, kao što je to na primer izgradnja stadiona širom Srbije i drugih megalomanskih projekata, zaključuju u stranci Zajedno.

BONUS VIDEO: Da li su poljoprivrednici prevareni? – gosti Goran Ješić i Vojislav Stanković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar