Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova S/Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Stranka ZAJEDNO podržala je danas proteste poljoprivrednika i ocenila da je vlast Srpske napredne stranke poljoprivredne proizvođače dovela na rub egzistencije svojim "bezobrazlukom, nemarom, bahatošću i nestručnošću", umesto da ih štiti i podrži.

„Pružamo svu podršku poljoprivrednicima koji su danas izašli na ulice, kako bi se borili za svoja elementarna prava – da pristojno žive od svog mukotrpnog rada, kojim hrane naše građane. Da je država imala sluha, danas ne bismo došli do ovakve situacije“, naveli su u ZAJEDNO.

Oni navode da su od početka godine predlagali mere i rešenja kako da Srbija proizvodi više hrane, a da poljoprivrednici žive, kako tvrde u saopštenju, dostojanstveno od svog poštenog rada.

„Po ko zna koji put ponavljamo, poljoprivrednici moraju dobiti subvencije od 200 evra po hektaru, za početak. Akcize i na gorivo za poljoprivrednike moraju biti ukinute, a cene đubriva moraju se regulisati kako bi poljoprivrednici mogli da ih kupe po znatno jeftinijim cenama. Obezbediti agronome i veterinare u svakom selu, uz čiju bi pomoć i savete poljoprivrednici višestruko povećali svoje prinose i proizvodnju“, naveli su u ZAJEDNO i dodali:

„Svako gazdinstvo mora imati struju, a njive mogućnost da se navodnjavaju. Umesto kamenoloma, rudnika koji rade van svakih ekoloških propisa, naša zemlja mora imati regione zdrave hrane. U vreme kada cene namirnica vrtoglavo rastu, a širom sveta vlada nestašica, Srbija ima priliku da postane sila u proizvodnji hrane.“

Protest poljoprivrednika Foto:Fililp Krainčanić/Nova.rs

Stranka ZAJEDNO je poručila da će uložiti sve napore da „seljak ponovo postane gazda, a da Srbija postane primer kako se
razvija poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane“.

Podsetimo, poljoprivrednici iz Vojvodine, Mačve, Stiga i drugih krajeva Srbije danas organizuju protestnu vožnju kako bi skrenuli pažnju na goruće probleme poljoprivrednih proizvođača koje država ne želi da reši. Poljoprivrednici koji su se okupili kod pumpe na putu između Stare Pazove i Inđije krenuli su u protestnu vožnju ka Batajnici.

Protest poljoprivrednika Foto:Fililp Krainčanić/Nova.rs

BONUS VIDEO – Protest poljoprivrednika – blokiran put

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar