Dobrica Veselinović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zeleno-levi blok koji čine Otvorena građanska platforma AKCIJA, Ekološki ustanak i Ne davimo Beograd izašao je danas sa dva dodatna zahteva za okončanje blokada i protesta koji su juče održani u preko 50 gradova Srbije. Prema rečima lidera OGP AKCIJA Nebojše Zelenovića, pored zahteva da vlast smesta odustane od Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona eksproprijaciji, što je uslov svih uslova, zeleno-levi blok zahteva i hitno donošenje zakona kojim će biti izbrisan rudnik na području Jadra, kao i momentalnu smenu kompletnog REM-a na čelu sa Oliverom Zekić.

„Želimo da Narodna skupština, po hitnom postupku, zakonom uredi da se u Jadru neće otvarati bilo čiji rudnik. Dakle, ni rudnik Rio Tinta, ni rudnik bilo koje druge kompanije. Problem nije čiji je rudnik, nego što se rudnik uopšte planira u Jadru. To preti da nas sve potruje. Rešenje je samo jedno – da taj rudnik bude trajno izbrisan, da ga nema i ne može biti, i zahtevamo da Skupština to uradi, i to hitno“, rekao je Zelenović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kada je u pitanju zahtev za smenu REM-a, Zelenović kaže da je samo u prethodnih nedelju dana bilo više nego dovoljno razloga za smenu REM-a koji ne samo što ne radi svoj posao, nego nanosi ozbiljnu štetu i medijima i svim građanima Srbije.

„Videli ste kako je o svemu što se desilo izveštavao Pink, Hepi i Prva, koliko je notornih neistina tamo izrečeno. To su nacionalne frekvencije svih nas, građana Srbije, ne bilo čije privatno vlasništvo! One su dodeljene medijima da bi ljudi mogli da se informišu, ne da bi slušali takve strašne laži“, kaže Zelenović i ističe da je takva situacija odgovornost REM-a, čija je dužnost bila da reaguje.

„Umesto toga, imamo Oliveru Zekić koja javno poziva na hapšenje hiljada građana koji mirno koriste svoje ustavno pravo da protestuju. Ona, predsednica takozvanog nezavisnog organa, građane Srbije javno naziva kriminalcima i huliganima i traži njihovo hapšenje! Zato i Olivera Zekić i ceo REM hitno moraju da budu smenjeni. To je naš drugi dodatni uslov, i od njega nećemo odustati“, zaključio je Zelenović.

BONUS VIDEO Nebojša Zelenović iznosi nove zahteve Ekološkog ustanka

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare