Foto: N1

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević kaže da je na severu Kosova potrebno spustiti tenzije i da je ljudima mnogo lakše da gledaju uniformu kosovskog policajca ako je to “momak iz njihove ulice, iz njihovog grada”, uprkos svim kritikama na račun Kosovske policije u regionu Sever, za koje kaže da su opravdane.

Kako kaže, policajci Albanci koji su došli nakon izlaska Srba iz policije i drugih institucija većinom ne znaju srpski, nisu imali kontakte sa Srbima, osim što su sagledavali Srbiju u negativnom svetlu.

“Njihov strah takođe doprinosi eskalaciji”, rekla je Lazarević u emisiji Newsnight na televiziji N1.

Ona kaže da se postavlja pitanje svrhe barikada, kad je po prvi put u 23 godine policija iz drugih regiona ušla tako duboko u teritoriju severa, kao i u severnoj Mitrovici.

Zapitala je šta čuvaju ljudi na barikadama, i podsetila da nije bilo barikada ni sirena kad su mesecima građene baze kosovske policije u Leposaviću i Zubinom potoku.

“To nije bila tema u to vreme, ni za Srpsku listu ni za Beograd, sve dok kosovski premijer Aljbin Kurti nije otišao u Zubin potok u jednu od baza”, rekla je Lazarević.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Srbija traži povratak vojske na Kosovo zbog Rezolucije 1244.

“Mi se borimo da sačuvamo u igri Rezoluciju 1244, ne dozvoljavamo da ona bude marginalizovana”, kazao je on.

Komentarišući delove takozvanog francusko-nemačkog predloga za Kosovo, koje je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da se Srbiji nudi da de fakto prizna Kosovo i omogući mu članstvo u UN, što nije prihvatljivo.

O zahtevu za povratak vojske, kaže da je i pre formalne predaje zahteva stigao odgovor od nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, američkog diplomate Gabrijela Eskobara i od Kfora.

“Jasno je nama da će taj zahtev najverovatnije biti odbijen”, rekao je Drecun.

Lazarević kaže da Srbi na severu kažu da je šteta što taj zahtev nije upućen još 1999. ili 2000. godine.

“Ovde ne deluje realno da će se to desiti”, kazala je ona.

BONUS VIDEO: I posle sastanka sa Lajčakom i Eskobarom – na terenu ostale barikade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar