Rudare blokada Foto: Nova.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za RTS da je razočarana međunarodnom zajednicom i njihovim poimanjem ljudskih prava srpske zajednice na Kosovu, ukazujući da Srbe sa Kosova Brisel i Vašington "čuju samo kad su na barikadama" i istakla da nema uslova za postizanje novih sporazuma dok se obaveze iz starih ne ispune.

Oni su na barikadama, jer traže osnovna ljudska prava, rekla je Brnabić i i naglasila da kada kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da za njega ne postoji Briselski sporazum, „zašto je onda problem što Srbi nisu u institucijama, kao što predviđa taj sporazum“.

Plašim se eskalacije. Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost, ali samo u decembru četvoro Srba je privedeno, podsetila je premijerka i naglasila da su svakodnevni kontakti sa međunarodnom zajednicom.

„Svakodnevno se odvijaju diplomatski razgovori, međunarodni predstavnici su bili ovde prošle nedelje, predsednik Vučić je u svakodnevnom kontaktu sa Srbima sa Kosova. Mogu da razumem da je ljudima dosta svega i da nikakvo poverenje nemaju u predstavnike međunarodne zajednice, a oni samo žele primenu sporazuma“, predočila je Brnabić.

Brnabić očekuje od međunarodne zajednice, pre svega od Brisela, a onda i Vašingtona, da izvrše pritisak na Prištinu da primeni sporazume, pre svega da se formira Zajednica srpskih opština.

„Dobili smo sva uveravanja od američkog izaslanika Gabrijela Eskobara da će učiniti u najkraćem mogućem roku da se to ispuni, a potom smo i od predstavnika država članica EU tokom decembra čuli da pre bilo kakvih novih sporazuma, moraju se primeniti svi iz već postignutih“, naglasila je premijerka.

Brnabić je naglasila i da su procene svih službi i onih koji gledaju šta se događa na Kosovu „da smo na ivici oružanog sukoba“.

„Meni je kraj ove situacije primena Briselskog sporazuma, koji će otvoriti prostor za dalje razgovore o novim sporazumima. Pa sve da smo dovoljno glupi i ludi da nastavimo dijalog, novi sporazum će zahtevati neke nove ustupke, ko će to da garantuje. Brisel, Francuska, Nemačka žele da razgovaraju o novom predlogu, ali ko će da garantuje njegovu primenu. Brisel ne može da garantuje, jer ne može da obezbedi primenu Briselskog sporazuma. Ko će, Marsovci?“, upitala je ona.

Ne vidim spremnost država članica EU da se razgovara o proširenju Unije, rekla je premijerka, dodajući da je „lopta u dvorištu Brisela“, jer je Srbija ispunila sve svoje obaveze i Evropska komisija je u dva izveštaja pozivala države članice da otvore novi klaster sa Srbijom.

„Da li ćemo mi nastaviti sa reformama na evropskom putu? Apsolutno i to se neće promeniti, jer to radimo zbog svojih građana i privrede“, najavila je ona.

Brnabić je rekla da se očekuje da inflacija bude 11-11,5 odsto, a najniže povećanje u javnom sektoru je 12,5 odsto, čime je Srbija jedna od retkih država u Evropi u kojoj su povećane plate, penzije i minimalne zarade iznad inflacije.

BONUS VIDEO: Da li je realan zahtev Srbije KFORu o povratku vojske na sever Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar