Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanici skupštine Srbije razmatrali su danas izbor jednog zamenika člana Republičke izborne komisije (RIK) i izbor novih članova skupštinskih odbora.

Pošto je uobičajeno da se ovakva kadrovska rešenja usvajaju bez rasprave, ni danas nije bilo reči o kandidatima, pa tako ni o tome da se za zamenika predsednika RIK-a bira sin poslanika Muamera Zukorlića.

Poslanici su iskoristili svoje pravo da kroz govore analiziraju najnoviji sporazum o izbornim uslovima koji je potpisan u Skupštini bez prisustva stranaca.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da je RIK bila tema razgovora nekoliko meseci unazad i da će, pošto je završen međustranački dijalog, on izneti retrospektivu razgovora vlasti i opozicije. Poslanik je rekao da je cilj učešća SPS-a bio kompromis i da nikakav bojkot nije razlog za razgovore.

Dodao je da su za deo opozicije koji je tražio razgovore sa evroparlamentarcima, izborni uslovi „bili samo farsa i zamajavanje javnosti“, da su sebe hteli da predstave kao žrtvu iako su unapred znali da će njihov potez biti bojkotovan.

Milićević je pohvalio vladajuću većinu što je pristala na ustupke i rekao da će opozicija imati kontrolore, učešće u radnom telu za kontrolu biračkog spiska, po jednog člana biračkog odbora, članove RIK-a i zaključio da se ne može govoriti o nefer izborima.

Selma Kučević iz grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ rekla je da je dogovor bio da zamenik predsednika RIK-a bude iz njihovih redova, kao jedine opozicione grupe, i da će oni o svemu upoznati posrednike Evropskog parlamenta.

Branimir Jovanović iz SDPS-a potvrdio je da jeste postojao dogovor za zamenik predsednika RIK bude iz opozicije, ali da je i sam svedok toga da se težilo drugom dogovoru.

„Praksa je bila da zamenik predsednika bude iz redova opozicionih stranaka, ali nije na meni da ocenjujem bilo čije motive i ostavljam to za dalji dogovor“, rekao je Jovanović.

Poslanik SNS-a Aleksandar Mirković rekao je da je pogrešna svest kod ljudi da ovakvim tačkama dnevnog reda ne treba posvetiti pažnju, i da treba ozbiljno shvatiti svaku izmenu.

Dodao je da je RIK izložen napadima pre nego što su izbori raspisani, i da pojedini predstavnici opozicije koristu svaku priliku da iznose laži samo „da opravdaju svoj strah od izbornog debakla“.

Mirković je rekao da „nema ovakvih izbornih uslova nigde u Evropi“ i izneo niz kritika na račun lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, DS-a Zorana Lutovca i Narodne stranke Vuka Jeremića. Poslanik je analizirao stavku po stavku zahteve koje su svojevremeno izneli predstavnici opozicije i koji su odavno odbijeni, tvrdeći da su sebični i nemogući.

Mirković je branio pravo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bude nosilac stranačke liste i odbacio kritike da izborni proces u Srbiji nije bio fer.

I poslanik iste stranke Aleksandar Marković rekao je da će uslovi za predstojeće uslove biti najbolji ikada, ne zato što su ranije bili loši „već zato što Đilas vodi kampanju da su loši uslovi, da nema demokratije i da je u Srbiji diktatura“.

On je dodao da ranije opozicija nije imala ni približno takve uslove i da ih to nije sprečilo da predstave gradjanima plan i pobede na izborima.

Poslanici su u raspravi govorili o opozicionim dogovorima, o tome da li će izaći u jednoj ili više kolona, ili uopšteno o značaju RIK-a.

Inače, na dnevnom redu je predlog Stranke pravde i pomirenja da se u Republičku izbornu komisiju za zamenika predsednika imenuje Usame Zukorlić, a da se u šest skupštinskih odbora zamene članovi iz redova SPS-a zbog prestanka mandata ranijih članova.

BONUS VIDEO Šta je vlast prihvatila, a opozicija odbacila

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar