Foto: Beoinfo

Grad Beograd pokrenuo je nedavno nabavku novih uniformi za komunalnu miliciju, koja će građane prestonice koštati čak 155,8 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra. Osim odeće i obuće, za komunalne milicionere biće nabavljena i nova službena i zaštitna oprema, za koju će iz gradske kase biti izdvojeno još oko dva miliona dinara.

 

Komunalne milicionere na ulicama Beograda viđaćemo u novim skupocenim uniformama, za koje će iz gradskog budžeta biti izdvojeno, prema procenjenoj vrednosti, 155.777.000 dinara.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, za beogradske milicionere biće kupljeno 550 letnjih jakni, 1.100 košulja kratkih rukava i 1.650 polo majica, a biće nabavljeno i 1.100 letnjih pantalona i 550 bermuda.

Komunalci će dobiti i 550 letnjih kačketa, isto toliko torbica, kao i 5.500 čarapa, 150 plitkih cipela i 100 plitkih patika.

Foto: Printscreen

U sklopu ove nabavke, biće kupljeno i 550 zimskih jakni sa kapuljačom i podjaknom, isto toliko košulja, zimskih rukavica, a predviđena je i kupovina 1.650 košulja sa dugim rukavom, po 1.100 zimskih pantalona, aktivnog donjeg veša i majica na kratak rukav, 2.750 čarapa i 150 dubokih cipela.

Foto: Printscreen

Predviđena je i nabavka 4.400 oznaka “Grad Beograd – Komunalna milicija”, na stotine službenih znački sa kožnom futrolom, opasača i kaiša podopasača.

Foto: Printscreen

U konkursnoj dokumenaciji precizirano je od kakvog materijala, na primer, treba da bude izrađena letnja jakna, a naveden je i njen sirovinski sastav, kao i koje bi trebalo da budu njene dimenzije. Isto je predviđeno i za pantalone, polo majice, cipele, pa čak i za rukavice, torbice, oznake na uniformi i kačket.

Vesić: Unapred znam da ćemo biti napadnuti 

Nabavku uniformi, inače, nedavno je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On je krajem maja izjavio da “unapred zna da će Grad Beograd biti napadnut zato što nabavlja uniforme”, ali da “želi da poruči da ćemo uvek ulagati u opremu za obične ljude koji rade za grad”.

Goran Vesić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Naša Komunalna milicija će imati dobre automobile i dobre uniforme jer u njima provode čitav dan, ali i dobru opremu kako bi mogli da rade u korist građana”, rekao je Vesić, a objavljeno je na sajtu grada Beograda.

On je pojasnio da je kupovina novih uniformi zakonska obaveza, budući da je Zakon o policiji donet 2018. predvideo da opštinski i gradski komunalni milicioneri ne mogu da nose ime policija, niti mogu da koriste tamnoplavu boju za uniforme.

Vesić je krajem aprila izjavio i da Beograd ima 320 komunalnih milicionara, da će odmah posle praznika u radni odnos stupti još 92 muškaraca i žena i najavio da će sledeće godine u ovo vreme prestonica imati oko 600 pripadnika komunalne policije.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare