Foto: FoNet

Fotografija na kojoj se vidi kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić sedi ispred američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući, izvazvala je mnogo pažnje u javnosti i na društvenim mrežama. Nju je komentarisao i bivši predsednik države Boris Tadić, navodeći da je takav tretman Vučića “protokolarno ponižavanje Srbije”, dok je nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao da Tramp tako sedi i sa svojim timom, te da bi “mnogi političari bili srećni samo da se slikaju sa njim”.

Javnost je juče sa iščekivanjem pratila šta se dešava u Vašingtonu, gde je predsednik Srbije u prisustvu Trampa i kosovskog premijera Avdulaha Hotija potpisao sporazum o ekonomskoj normalizaciji, a koji je obuhvatio i niz političkih pitanja.

Nakon početnog komentarisanja stavki iz potpisanog dokumenta, ubrzo je društvenim mrežama počela da se deli fotografija, na kojoj se vidi kako Vučić sedi ispred Trampa u položaju koji su pojedini okarakterisali kao ponižavajući.

Takav stav je imao i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je na svom Tviter nalogu napisao da “nijedan predsednik ne bi smeo da dozvoli ovakav tretman od strane predsednika druge države”.

„Time ponižava sve građane svoje zemlje“, napisao je Tadić i istakao da je reč o „protokolarnom ponižavanju Srbije“.

Šta misli o tretmanu predsednika države u Beloj kući, bivši pokrajinski premijer Bojan Pajtić, pokazao je kada je uz sliku Vučića i Trampa na Tviteru podelio i fotografiju napravljenu prilikom srdačnog susreta Zorana Đinđića i Džorža Buša.

„Ugled Srbije u svetu. Nekad i sad“, napisao je Pajtić.

I Bora Novaković, potpredsednik Narodne stranke, objavio je kolaž fotografija, putem kojih je uporedio susrete Đinđića i Buša, Jeremića i Obame, i Trampa i Vučića. Iznad slika na kojima se vide Tramp i Vučić napisao je „poniženje“ i „sramota“.

Ovakav stav delili su i brojni drugi tviteraši, a u masi takvih izdvojio se Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, koji je podelio fotografiju Trampa i njegovih saradnika.

„Tramp ovako sedi i sa svojim najvažnijim timovima, ovo je tim za borbu protiv covid19. Veze ovo nema sa nepoštovanjem sagovornika“, napisao je Šutanovac, koji je potom postao meta brojnih tviteraša koji su očito mislili drugačije.

Kako to da se njegov stav toliko razlikuje od većine, pre svega, njegovih kolega, Šutanovac je pojasnio u izjavi za naš portal. On kaže da misli da je „sporna“ slika Vučića i Trapa izazvala „nepotrebno puno pažnje“.

„Ne mislim da je Srbija na bilo koji način ponižena. Da budem bukvalista, dok predsednik Srbije sedi, potpredsednik SAD stoji“, navodi Šutanovac.

On kaže da je ta slika Vučića i Trampa nastala na marginama događaja.

„Siguran sam da bi mnogi političari na svetu bili srećni da se samo slikaju sa Trampom, a ne da razgovaraju sa njim“, zaključuje Šutanovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare