Foto: EPA-EFE/FRANCOIS WALSCHAERTS /JOAO RELVAS/DEBBIE HILL/Tanjug/AP Photo/Evan Vucci/Arhiva

Večerašnje potpisivanje ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, kome je prisustvovao i američki predsednik Donald Tramp odjeknulo je kao medijska bomba, ali ne zbog normalizacije ekonomskih i životnih pitanja Srba i Albanaca, već zbog tačke, koja nema nikakve veze sa ovom temom. Naime ovim sporazumom Srbija se obavezala da svoju ambasadu u Izraelu, koja se nalazi u Tel Avivu izmesti u Jerusalim, a Priština se obavezala da prizna Izrael iako jevrejska država ne priznaje njih. Takođe važan deo ovog sporazuma je i naglasak da će Beograd i Priština diverzifikovati svoje zalihe energije što znači direktni otklon od Rsuije, prekid kupovine opreme za 5G od nepouzdanih dobavljača (kineski Huavej) i osudu Šitske organizacije Hezbolah kao terorističke.

Iako sve izgleda idilično jedno pitanje ipak budi crv sumnje kako će na ovu odluku reagovati EU koja se protivi odluci da je Jerusalim glavni grad Izraela i islamski svet na koji je Srbija poslednjih godina računala kad je svu diplomatiju usmerila da se povuče priznanje Kosova od strane nekih bliskoistočnih i severnoarfičkih zemalja.

Ova tačka od kad je obelodanjeno šta sadrži potpisani sporazum postala je tema broj jedan u Srbiji, ali i u regionu. Da li će ovim sporazumom Srbija promeniti strateškog partnera, a Moskvu i Peking zameniti Vašingtonom. Da li se ovim sporazumom odustaje od evropskog puta s obzirom na poznat stav EU o jedinstvu spoljne i bezbednosne politike kako samih članica tako i kandidata za pristupanje, kao i da li Srbija napušta put nesvrstanosti u spoljnoj politici koji je držala prethodnih nekoliko godina i kako će većina zemalja kojima se ne sviđa politika Izraela prema „Palestinskom pitanju“ reagovati na ove poteze Beograda i Prištine ostaju trenutno bez odgovora.

Foto: FoNet

Takođe nagađa se i da li je sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arpaskih Emirata, kao i današnji potpis u Vašingtonu manevar Donalda Trampa da sebi utaba put ka još jednom mandatu u Beloj kući ostaje da se vidi.

Za Stevana Nedeljkovića sa portala Američki-izbori.rs ovo je pitanje za Donalda Trampa je veoma važno, kao i sve ono što ima veze sa jevrejskom zajednicom i generalno sa Izraelom.

Nedeljković dodaje da se takav stav mogao videti od početka rada Trampove administracije i najave koje države će prvo posetiti, što je ostalo kao kontinuitet njegove vlasti do dana današnje i što je na kraju ugrađeno u sporazum Beograda i Prištine.

„Za Donalda Trampa ovo je vrlo važno jer je on u toku predizborne kampanje dao obećanje da će premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim . Mnogi smatraju da je time narušio pregovarački proces između Izraela i Palestine. Pozvao je i druge države da to učine, ali nije ga mnogo država pratilo u tome. Ovim sporazumom bez ikakve sumnje Srbija jača svoje veze sa Izraelom, međutim postoji jedan dodatni problem. Premeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim osudila je EU, tako da mislim da će premštanje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim izazvati probleme Srbije i EU. Štaviše sam siguran u to i da ćemo imati interesantne razgovore 7. septembra“, kaže Nedeljković za Nova.rs

Na pitanje kako će na odluku da Srbija svoju ambasadu izmesti u Jerusalim gledati veliki deo islamskog sveta Nedeljković objašnjava:

„Ja nemam nikakve sumnje da će premeštanje ambasade Srbije u Jerusalim definitivno narušiti odnose Srbije sa arapskim svetom, ali i sa Iranom, Sirijom i državom u kojoj je Hezbolah tradicionalno snažan – Liban. Čini se da to na određeni način sputava napore Srbije u ovom procesu otpriznavanja država koje su do sad priznale Kosovo. Takođe mi smo u sporazumu mogli da vidimo da je taj proces zamrznut na godinu dana, ali on će se u jednom trenutku ukinuti. Čini mi se da dokument koji je potpisan ruši strateške prioritete koje je Srbija postavila do sada“.

Na pitanje da li to znači da Srbija dolazi na ratnu nogu sa EU i nekim islamskim zemljama, kao i da se zaokreće od kontinuiteta politike nesvrstanosti Nedeljković dodaje da premeštanje ambasade treba da posluži kao kamen temeljac za jačanje odnosa sa Izraelom, a direktnom i sa SAD.

„S obzirom da znamo koliko je izraelski lobi snažan u Americi i u Beloj kući preko Džareda Kušnera i Šeldona Adelsona i drugih pojedinaca, mogu samo da pretpostavim da racio donošenja odluke predstavnika Srbije jeste u snažnijem vezivanju za SAD i Izrael kroz izaelski lobi“, naglašava Nedeljković i dodaje da je sličnu situaciju ima i Priština koja ovom odlukom ruši svoju jaku poziciju u islamskom svetu i da je njihov racio isto vezan sa SAD, kao i da on nije siguran da li će se doći do međusobnog priznanja Izraela i Kosova, kao i da trenutno ne možemo da  procenimo koliko je sve to iskordinisano na relaciji Izrael- SAD- Srbija – Kosovo.

O tome koliko je ovkava odluka Donalda Trampa jak adut pred predsedničke izbore 4. novembra, Nedeljković kaže da su šanse Trampa i Bajdena za ulazak u Belu kuću pola-pola.

„Ovo jeste poen za administraciju Donalda Trampa iz razloga zato što se on od početka za prvi predsednički mandart predstavljao kao predsednik mira, odnosno predsednik koji donosi mir i koji neće otpočinjati nove ratove. Sporazumom kao što je ovaj između Beograda i Prištine i sporazumom između Emirata i Izraela Tramp potvrđuje sebe kao mirotvorca i očekuje da mu to može doneti poene. Sporazum između Beograda i Prištine sa ove tačke koja se odnose na pomeranje prestonice svakako će mu podići ugled u jevrejskoj zajednici u SAD koja nije malo brojna“.

Foto: Shutterstock

Dimitrije Milić sa sajta Novi treći put, smatra da je ovakva Trampova odluka zapravo način da on reši „Palestinsko pitanje“, kao pitanje svih pitanja i da ono bude rešeno pred same izbore i da je zato insistirao na ovoj tački.

Milić dodaje da je zapravo ova priča potekla od stranih medija koji su to stavili kao naslov, jer je za njih ekonomski sporazum Beograda i Prištine bio manje važan od priče da će Srbija premestiti amabasadu iz Srbije u Jeruslim.

„Izraelsko pitanje je veoma važno u američkom javnom menjenju a Republikancima takođe, to je tradicionalna republikanska politika i pre Trampa taj neokonzervativni pogled koji je baziran na gledanju Izraela kao države s najvećim stepenom demokratije u regionu i to je za njih relevantno. To je generalno gledano deo Trampove strategije da reši pitanje Izraela i Bliskog istoka u američkom javno mnjenju“.

Na pitanje kolika je verovatnoća da će Srbija ovom odlukom sebe vezati za SAD dugoročnim partnerstvom Milić smatra da to nije nužno.

Milić smatra da ako uspe trajno da reši Izraelsko- Palestinsko pitanje ima šanse za uspeh na izborima, ali da to nije dominantno pitanje.

„Ovaj sporazum neće imati nikakv uticj na izbore kao i sporazum UAE i Izraela koji samo kod nas ima važnu ulogu. Kod njih je to samo jedna vest, koja je trajala jedan dan i više se niko time nije bavio“, dodaje on na kraju razgovora.

Foto: FoNet

Podsetimo, Srbija i Kosovo objavili su danas da je potpisan sporazum o ekonomskim vezama pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država, koji uključuje i da Beograd izmesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, a Priština da prizna Izrael, prenosi AP. Posle dva sastanka sa predstavnicima Trampove administracije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova dogovorili su saradnju u različitim ekonomskim oblastima kako bi privukli investicije i kreirali nova radna mesta. Odluka Srbije da premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim je znak i Izraelu i SAD, pošto je Trampova administracija prihvatila Jerusalim kao prestonicu Izraela 2017. godine i premestila američku ambasadu u maju 2018. godine.

Administracija je ohrabrivala i druge države ta učine isti, ali je to naišlo na kritike Palestinaca i mnogi u Evropi, jer izraelsko-palestinski konflikt ostaje nerešen. Kosovo nikada ranije nije priznalo Izrael, niti je Izrael priznao Kosovo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare