Glavni odbor i Predsedništvo Srpske napredne stranke biće održani u nedelju 23. oktobra, kada će biti dogovoren konačan sastav nove Vlade Srbije. Mandatarka Ana Brnabić najavila je da će tu biti novih lica, a sudeći prema informacijama koje dopiru do javnosti neka zaista jesu nova, dok su druga samo nova u vladi, građanima su već vrlo dobro poznata.

“Biće mnogo promena, a biće značajne promene i u Zakonu o ministarstvima. Menjaćemo neke stvari gde smo uočili da smo mogli da idemo brže, a nismo zbog strukture Vlade. Biće dosta novih lica u Vladi“, rekla je Brnabić nedavno za Blic televiziju.

Prema saznanjima Nova.rs jedno od zaista novih lica koje su u opticaju za ulazak u vladu jeste Dubravka Đedović Nègre, članica Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo. Na ovu poziciju postavljena je krajem 2021. godine, a prethodno je bila direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

Dubravka Negre Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Kad je o Nègre reč, spekuliše se da je kandidat za jedno od dva resora i to kao naslednica Zorane Mihajlović na čelu Ministarstva rudarstva i energetike, a u opticaju je i za najavljeno novo Ministarstvo za javna ulaganja.

Brnabić je rekla i da bi volela da u svom timu vidi bivšeg zamenika gradonačenika Beograda Gorana Vesića.

Goran Vesić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

“On je izuzetno efikasan, stvarno jako, jako posvećen i čovek koji se nikad nije libio da uči, da stiče nova znanja, da bude u korak sa trendovima. To je ono što nama treba u vladi, tako da bih volela da ga vidim u svom timu“, istakla je Brnabić.

Zaista novo lice mogao bi biti i Husein Memić, funkcioner SDP Rasima Ljajića, koji će kako saznaje Nova.rs najverovatnije zameniti Tatjana Matić.

Husein Memić Foto:Nova S

Memić bi trebalo da preuzme resor turizma i omladine. Inače, bio je nosilac liste SDP za Bošnjačko nacionalno veće, a sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, on je od maja ove godine direktor Kulturnog centra Novi Pazar.

Mesecima unazad spekuliše se i da bi jedan od ministara u novoj Vladi mogao ga bude i pravnik Milan Antonijević, a navodno bi trebalo da preuzme resor evropskih integracija.

Milan Antonijević gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Prema saznanjima Nova.rs direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta najbliži je mestu ministra poljoprivrede, na kojem je do sada bio Branislav Nedimović koji je izrazio je želju da ne bude u novoj vladi.

Rade Basta, direktora JKP Beogradske elektrane
Rade Basta Foto: JKP Beogradske elektrane/Promo

Basta je u politici napredovao prvo kao predsednik Jedinstvene Srbije za Vojvodinu, savetnik direktora Elektrovojvodine i zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku. Bio je i direktor FK Radnički iz Niša.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od novih članova ministarskog tima mogao bi da bude i Marko Đurić, koji je trenutno na poziciji našeg ambasadora u Americi. Već duže se u političkim krugovima spekuliše da se on vraća iz Vašingtona i da bi mogao da preuzme funkciju šefa diplomatije, koju trenutno obavlja Nikola Selaković.

VIDEO Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora
Foto: printscreen/Nova.rs

Na sednici Predsedništva SNS na kojoj je odlučeno da Vladimir Orlić bude predsednik Skupštine, doneta je i odluka da Aleksandar Martinović prelazu u izvršnu vlast. To se tumači kao Martinovićev ulazak u Nemanjinu 11.

Aleksandar Martinović Foto:FoNet/Zoran Mrđa

U okviru pregovora SNS i SPS oko ministarskih mesta pojavilo se i ime bivšeg rukometaša Ratka Nikolića, kao nekog ko bi mogao da zameni Vanju Udovičića na mestu ministra sporta.

Ratko Nikolić Foto: Starsportphoto

Nikolić je uslovno rečeno novo lice, jer je već u nekoliko mandata poslanik SPS u Skupštini Srbije.

BONUS VIDEO: Ovo je spisak svih ministarstava u novoj vladi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare