Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, obraćanje javnosti predsednika Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ako je većina direktora državnih preduzeća nezakonito u v.d. stanju godinama, ako isti status imaju i državni službenici, ako ih na funkcije postavljaju i retroaktivno… onda ne treba da čudi što ni posle šest meseci od izbora nemamo novu vladu. Za aktuelnu vlast zakon ne predstavlja nikakvu prepreku, sve dok se uz njegovo kršenje dolazi do cilja. U ovom slučaju to je postavljanje poslušnih, partijskih i lako smenjivih kadrova.

Umesto da ih bira na konkursima, Vlada Srbije je većinu direktora državnih preduzeća, pomoćnika ministara, direktora kancelarija… imenovala na svojim sednicama kao vršioce dužnosti. U istom statusu ostali su i nakon isteka svih zakonskih rokova.

Prema podacima Ministarstva privrede, 33 preduzeća koji su u vlasništvu države podležu Zakonu o javnim preduzećima, prema kojem se direktori uz stroge uslove biraju na konkursu. Propisi dozvoljavaju i da mogu da budu izabrani na sednicama Vlade kao vršioci dužnosti, ali u tom statusu mogu da ostanu najduže godinu dana.

Međutim, prema istraživanju “Nove” čak 21 od ukupno 33 direktora državnih kompanija nalaze se u v.d. statusu, a njih 18 je na toj poziciji duže od godinu dana.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Rekorder je Zoran Drobnjak, direktor “Puteva” Srbije, koji se u statusu vršioca dužnosti nalazi duže od 10 godina. Pre nekoliko godina bio je raspisan konkurs za čelnu poziciju u ovom preduzeću, ali rezultati do danas nisu obelodanjeni.

Dalibor Arbutina Foto: Printscreen/YouTube/
Color Media Communications

Među direktorima sa najdužim v.d. iskustvom je i Dalibor Arbutina, koji se nalazi na čelu Nuklearnih objekata Srbije još od 2014, dakle punih osam godina.

Vučić: Ne dam, ja ne dam

Koliko je postavljanje v.d. direktora problematično pokazuje i reakcija Međunarodnog monetarnog fonda, koji je početkom 2020. zatražio od Vlade Srbije da prekine sa tom praksom. Međutim, umesto Vlade reagovao je Aleksandar Vučić, navodeći da neće ispuniti njihov zahtev.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

“Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivlačan privatni sektori i da sve pozapošljavaju u javni sektor“, rekao je on i dodao da „ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost“.

Nezakonito postavljanje državnih službenika

Situacija nije mnogo bolja ni u državnoj upravi, u kojoj se i državni službenici moraju birati na konkursu. To važi za pomoćnike ministara, sekretare, direktore kancelarija i uprava. Oni u v.d. stanju mogu da ostanu najduže šest meseci.

Prema podacima koje je “Nova” dobila od Službe za upravljanje kadrovima, zaključno sa jučerašnjim danom, na konkursu je izabrano 163 državnih službenika, dok je u statusu vršioca dužnosti njih 185, od kojih je 167 duže od šest meseci.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iako se u odgovorima Službe napominje da vlada u tehničkom mandatu ne može postavljati državne službenike na položaj, ništa bolje nije bilo ni ranijih godina. Naprotiv.

Transparentnost Srbije nedavno je saopštila da je više od tri četvrtine odluka Vlade iz 2020. o postavljenju vršilaca dužnosti u državnoj upravi bilo nezakonito.

Prema analiziji koju je uradila koalicija prEUgovor, u 30 odsto slučajeva, Vlada je prekršila ne samo Zakon o državnim službenicima, već i zakone fizike, određujući da će službenici stupiti na dužnost na dan koji je u tom trenutku već bio prošao. Odluke je donosila retroaktivno.

Primera radi, Vlada je na sednici održanoj 15. aprila 2021, postavila Filipa Radovića na položaj v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine, na period od tri meseca, ali počev od 9. oktobra 2020. Vlada je do razrešenja Radovića donela čak 23 nezakonita rešenja o njegovom postavljenju za vršioca dužnosti.

BONUS VIDEO Nema vlade 6 meseci, hoće li je biti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare