Foto: Promo

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva od Vlade Kosova i međunarodnih misija na Kosovu da učine sve kako bi se sprečio dalji talas nasilnih incidenata usmerenih protiv srpske zajednice na Kosovu. "Stati na put neprijateljstvu prema srpskoj zajednici", poručili su.

Jedna od najpoznatijih omladinskih organizacija u Srbiji i na zapadnom Balkanu saopštenjem se oglasila nakon talasa izveštavanja o incidentima usmerenim protiv Srba na Kosovu, premda su kao izvori ovih informacija za sada isključivo srpski izvori.

Umesto ćutanja na grafite usmerene protiv Srba na crkvi Sv. Spasa u Prištini, paljenja zastave manastira Gračanica i linča na povratnicu Dragicu Gašić u Đakovici, Vlada Kosova mora jasno osuditi i prekinuti ovaj talas nasilja“, naveo je YIHR, upozoravajući da će nastavak ovih incidenata bez procesuiranja i jasne osude biti samo novi povod za nasilje i mržnju unutar Kosova ali i na relaciji Beograd-Priština.

Posebno su zahtevali od kosovske vlade da se poštuju prava i bezbednost povratnika, upravo u slučaju Dragice Gašić, podsećajući na to da se njenom „progonu i linču pridružilo 11 udruženja žrtava i nevladinih organizacija iz Đakovice“.

Neprocesuirani ratni zločini i nerasvetljene sudbine nestalih Albanaca kao ni politička borba za lokalne izbore u ovom gradu, ne smeju biti opravdanje za osvetničko nasilje nad jednom ženom, upozorio je YIHR.

„Ovakva vrsta nasilja i netrpeljivosti ne predstavljaju građanske vrednosti koje bi organizacije civilnog društva trebalo da zastupaju, ne doprinose dijalogu niti kulturi sećanja u kosovskom društvu“, naglasili su aktivisti iz Srbije.

„Pomirenje između dva naroda, i uspostavljanje trajnog mira između Srbije i Kosova ne može se desiti u Briselu, mora se desiti na našim prostorima. Mir se može uspostaviti i garantovati samo uz puno poštovanje demokratskih vrednosti i principa, kao i uživanje ljudskih prava za sve građanke i građane. Odgovornost za to nose i institucije Kosova, kao i institucije Srbije“, zaključili su u svom saopštenju.

Serija medijskih izveštaja o incidentima protiv Srba na Kosovu potresa srpsko društvo već danima.

Sinoć je trinaestogodišnjeg dečaka N. P. u meševitom selu Gojbulja kod Vučitrna pretukla grupa Albanaca dok se vraćao sa fudbalske igre – utvrdila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Dečak je u nešto kasnijoj izjavi, na odeljenju mitrovičkog KBC, pred kamerama Kosovoonline dao izjavu, rekavši da, osim što su ga tukli, napadači nisu govorili.

Bio je to treći prijavljeni incident u istom danu protiv Srba na Kosovu o kojem je ova vladina kancelarija informisala javnost.

Prethodno je na lokalnom putu Laplje selo – Gračanica, na bilbordu sa slikom manastira Gračanica, osvanuo natpis „Albanija UĆK“, a u drugom slučaju, na sportskom igralištu u Lipljanu je grupa Albanaca navodno pokušala da srpske mladiće spreči da postave koševe.

Prethodnog vikenda, jedanaest nevladinih organizacija opštine Đakovica zatražilo je od opštinskih organa da što pre isele jedinu srpsku povratnicu u ovom gradu Dragicu Gašić, i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Kao razlog za to naveli su da opština Đakovica nije spremna da sačeka povratak Srba, jer, kako su kazali „još uvek imaju grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka najmilijih“.

Sa Dragicom Gašić prošle nedelje sastao se i direktor Kancerije za KiM, Petar Petković, koji je i tada najavio da će joj pomoći kako bi imala normalne uslove za život.

Ova povratnica kazala je da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije, dodajući i da ne može da se požali na ponašanje radnika marketa i pekare, uz policiju.

Tada je i istakla da nikada nikog nije povredila i zato je imala hrabrosti da se vrati u svoj stan, gde, kako je juče kazala, i planira da uprkos svemu ostane.

Postupak nevladinih organizacija koje su zatražile iseljavanje prva i do večeras jedina civilna aktivistkinja koja je javno osudila bila je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

„Gospode, oprosti im, ne znaju šta čine“, poručila je Kandić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar