Foto: Direktno.rs

Dva autobusa sa posetiocima i poklonicima koja se noćas iz centralne Srbije uputila u posetu srpskim sredinama na Kosovu, vraćena su rano jutros sa Jarinja. Na osnovu dokumenta koji im je jutros izdat na prelazu, navedeno je da se radi o „autobusu sa 83 putnika“, te da je razlog to što nije podnet zahtev za organizovanu posetu.

Jedan od organizatora – Nezavisne asocijacije studenata iz Beograda, Marko Jelić, u izjavi za KoSSev, međutim kaže da oni godinama već tradicionalno organizuju ove posete manastirima i spomenicima na KiM, da su bili upoznati sa procedurama na prelazima do sada, što su učinili i ovog jutra kada su stigli na Jarinje.

„Došli smo negde noćas oko 3 sata. Rekli su nam da sačekamo. Oko 8 časova jutros je došao tu policijski službenik Kosovske policije i rekao da smo odbijeni, da uđemo na teritoriju Kosova i Metohije zato što nismo najavili dolazak. I onda su nam dali neki papir gde je pisalo to da smo odbijeni i da imamo pet minuta da se vratimo na srpsku stranu, tako da kažem“, kazao je.

On je naveo da do sada nisu nikada najavljivali posete i da su gotovo na mesečnom nivou dolazili, a putnici nisu samo iz Beograda, već i iz drugih mesta u Srbiji.

U dokumentima koji su im izdati, na ime jednog od organizatora – Dragan Kruplu, kao razlog navedeno je to što „nije podnet zahtev za organizovanu posetu autobusa sa 83 putnika na RKS“, te da mogu da ulože žalbu u roku od 8 dana Sekretarijatu komisije Uprave za državljanstvo, azill i migracije MUP-a Kosova.

Foto: Direktno.rs

Autobusi se upravo vraćaju ka Beogradu.

Prema dosadašnjim dostupnim dokumentima iz Brisela, regulisano je najavljivanje zvaničnih poseta, ili lica koja imaju fizičko obezbeđenje a najavljuje se kosovskim, odnosno srpskim vlastima.

Pre dva dana vraćena je i srpska ministarka Darija Kisić-Tepavčević pod obrazloženjem da nije podnela zahtev za dolazak na Kosovo, dok je sa srpske strane objašnjeno da ona nije dolazila u svojstvu ministarke već profesora na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare