Foto: Nova.rs

Ponašanje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina u poslednje vreme ukazuje da odnosi unutar vladajuće koalicije nisu baš tako dobri kako se u javnosti predstavljaju. U samo dva dana, Vulin je uspeo da dovede svog šefa u nepriliku govoreći predstavnicima Ruske Federacije da mogu da računaju na “Vučićevu reč” i da ugrozi odnose sa Sjedinjenim Američkim Država, otvoreno napadajući ambasadora Kristofera Hila da će biti odgovoran ukoliko on ne bude u Vladi Srbije.

U trenucima kad zvanični Beograd pokušava da “bude ispod kamena” dok traje ruska invazija na Ukrajinu, aktuelni ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, gotovo na svakom koraku pravi gafove i diplomatske skandale. Ako se za izjavu, datu pred ruskom delegacijom, da je za “rat potrebna jedna budala” može reći da je odraz nespretnosti i nespremnosti ministra, a pozivanje da se odustane od članstva u EU samo način da se dodvori mentorima u Moskvi, to se ne može tvrditi za ono što je Vulin uradio i radi u saradnji sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije.

Pročitajte još...

Evropski parlament skrenuo je pažnju tokom godine Srbiji na Vulinovu “borbu protiv obojenih revolucija” koju je formalizovao kroz zajedničku Radnu grupu sa Patruševim, kao i na hapšenje ruskih opozicionara koje je takođe plod saradnje dvojca Vulin-Patrušev.

Međutim, ministar se nije uopšte obazirao na kritike, pa je tako u jeku ratnog sukoba u Ukrajini (pred kraj mandata) odlučio da poseti Moskvu i ponovo se sastane sa Patruševim.

Tokom razgovora, Vulin je uspeo da napravi problem i svom šefu Aleksandru Vučiću,
rekavši da Rusija može da računa na njegovu reč.

“Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić siguran i pouzdan partner, koji ne zaboravlja svoja vekovna prijateljstva, te da reč srpskog predsednika ima visok značaj i vrednost”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Vučić je na početku rata u Ukrajini rekao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, međutim, kako je vreme prolazilo i kako su se menjale okolnosti na međunarodnom planu, tako se i menjala retorika, pa tako danas možemo čuti od šefa srpske države da “za sada nismo uveli sankcije i da ćemo probati da izdržimo”.

Vulin napao i ambasadora SAD

Dodatnu nepriliku Vulin je napravio Vučiću reagujući na izjavu ambasadora SAD Kristofera Hila koji je govorio o njegovoj poseti Moskvi.

Ambasador Amerike rekao je da nije razumeo šta je Vulin radio u Moskvi i da je njegova poseta bila zbunjujuća, što je bio dovoljan razlog da ministar unutrašnjih poslova, koji je ranije tvrdio da jedna moćna obaveštajna služba sa Zapada ne želi da ga vidi u Vladi Srbije i da će raditi protiv njega, uputi otvorene strelice ka Hilu.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Znam da ambasador Srbije u SAD nikada ne bi komentarisao postupke ministra iz Vašingtona. Kada je već podelio sa nama šta misli o ministrima Srbije mogao bi da kaže i koje su to odluke na koje nas tera Rusija, a nisu u našem interesu“, rekao je Vulin, da bi zatim na svoj način uporedio odnos Srbije sa Moskvom i odnos naše države sa SAD.
„Rusija nas ne tera ni na šta, ali zato ambasador Hil misli da nas može naterati na bilo šta kao da smo Komanči u rezervatu. Možda ambasador uspe da me skloni iz Vlade, ali ideje samostalne Srbije koja sama odlučuje, e to nećete uspeti, pa znali ili ne znali šta činite“, naveo je Vulin.

Prepucavanje čoveka iz izvršne vlasti sa ambasadorom najmoćnije države na svetu nikada nije preporučljivo, a posebno ne u okolnostima kad su ogromne tenzije na Kosovu i kad od SAD u dobroj meri zavisi ishod pregovora Beograda i Prištine.

I nije samo tu Vulin napravio problem svom šefu, kog neretko predstavlja kao vožda svih Srba, već mu je, svesno ili nesvesno, pokvario predstavu koju o sebi gradi već godinama – da je čovek na kog ne mogu da utiču ambasadori i da mu niko sa strane ne može dirgovati ko će biti u Vladi Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare