Aleksandar Vulin i Sergej Lavrov Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u poseti je Rusiji, iako nije do kraja jasno kojim povodom i s kojim ciljem. Iz Moskve Vulin šalje izrazito proruske poruke, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dodatno ih raspiruje izjavom da se srpski i ruski predsednik “redovno čuju telefonom i usklađuju svoje korake”. Prema oceni sagovornika novina “Nova” ovo je još jedna provokacija koja ima za cilj da stvori nove tenzije sa Evropskom unijom. Najednostavnije rečeno Srbija je još jednom zabola prst u oko EU, a pozadina svega su pregovori s Kosovom.

Samo nekoliko dana nakon debakla dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ministar policije Aleksandar Vulin doputovao je u Moskvu i odatle samo sipa izjave koje nas dodatno udaljavaju od Evropske unije.

Histerija i dogovori

Nije nikakva tajna da Vulin zastupa stav da Srbija treba da odustane od evrointegracija i da se umesto toga okrene Moskvi. U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim rekao je i da „Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić ne zaboravlja vekovno bratstvo“. Ukazao je srpski šef policije i na to da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i „nije postala deo antiruske histerije“.

Aleksanar Vulin i Sergej Lavrov Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/Anton Antanasijevic

Rekao je Vulin i da je Lavrov iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda i izrazio zahvalnost Rusiji zbog doslednog poštovanja suvereniteta i integriteta Srbije i nepriznavanja nezavisnosti Kosova. Istakao je i da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je na poziv predsednika Vučića 2015. sprečio donošenje britanske rezolucije u Ujedinjenim nacijama po kojoj bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom.

Lavrov je, s druge strane, rekao da se dijalog Srbije i Rusije postepeno razvija na svim nivoima bez obzira na složenu međunarodnnu situaciju.

Otkrio je i da se predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin čuju telefonom „upoređuju svoje pozicije i usklađuju dalje korake“.

Komentarišući svoj nedolazak u Beograd u junu ruski ministar je rekao da oni koji su ga onemogućili po nalogu svojih gazdi moraju da shvate da njihove “pakosti“ ne mogu da pokolebaju rusko-srpske odnose, za koje kaže da su zasnovani na čvrstom prijateljstvu dva naroda.

Šta je glavna poruka

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je za „Novu“ da je poseta ministra unutrašnjih poslova Moskvi još jedan korak Srbije unazad, kad je reč o njenom putu ka Evropskoj uniji.

Klemen Grošelj, član Evropskog parlamenta
Klemen Grošelj Foto: Evropski parlament

„Ne vidim drugi razlog zbog čega se ova poseta realizovala, osim da se stvori tenzija između Srbije i Evropske unije. Znam da je u pozadini pitanje Kosova, ali ovakve inicijative i posete, kao i poruke da će Rusija podupirati Srbiju po pitanju Kosova, nisu mi jasne. Srbija ima saveznike i unutar Evropske unije i po pitanju Kosova joj ne treba savezništvo sa Rusijom. Bilo bi mnogo bolje i pametnije za Srbiju da stvori dobre i jake veze sa onim zemljama u EU koje imaju veoma jasan stav po ovom pitanju“, kaže Grošelj.

Smatra da je Vulinova poseta Moskvi zapravo „PR šou“ koji će imati veoma negativne posledice po pozicije naše zemlje u pregovorima o statusu Kosova.

„Srbija ima pogrešnu predstavu da će Rusija, kao stalna članica Sveta bezbednosti UN, biti u poziciji da joj osigura zaleđinu po pitanju Kosova. Međutim, to pitanje se neće rešavati u Savetu bezbednosti, već, kao što je to očigledno, kroz pregovore Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU i uz učešće Sjedinjenih Američkih Država“, objašnjava on.

Deo politike Aleksandra Vučića

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da u Vulinovoj poseti Moskvi nema ničeg neočekivanog.

Dragan Popović Foto: N1

“Trebalo bi da je već svima jasno da je to deo politike Aleksandra Vučića. Pojedini njegovi sagovornici govore protiv sankcija Rusiji, drugi su za to, jedni su za Putina, drugi su protiv. Na taj način Vučić demonstrira da postoji više opcija, iako zapravo imamo samo jednu, jer smo okruženi zemljama Evropske unije i NATO. Vučićeva poruka je i da možemo da budemo izazivači problema, pa bi EU trebalo da nastavi da toleriše našu politiku”, kaže Popović za naš list.

BONUS VIDEO: Rasprava novinarke N1 i Vučića oko grafita u Kosovskoj Mitrovici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare