Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Urednik "Nove srpske političke misli" i bivši poslanik Đorđe Vukadinović ocenio je u Novom danu da je jučerašnje suočavanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića pokazalo "na šta nam se sveo politički život" kao i da je važan indikator "dokle smo se srozali". Vukadinović je izjavio da je video snimke jučerašnjih dešavanja u Predsedništvu Srbije, i istakao da "nije bilo fizičkog obračuna", ali i da "su im se nosevi dodirivali".

Pročitajte još...

„Jučerašnje suočavanje je važno kao indikator i kao pokazatelj nesrećne političke realnosti. Naše institucije i naš javni politički život došli su do toga da se izgubila granica između rijalitija i realnosti. Rijaliti je davno ušao u politiku, ova vlast je tome dala lavovski doprinos i istorijsku zaslugu, to se videlo i u Skupštini Srbije, to se vidi u medijima, to se vidi u svim sferama. I ovo je važno kao indikator toga dokle smo se srozali“, ocenjuje Vukadinović za televiziju N1.

Podseća da se nije desilo da predsednik poziva opozicione predstavnike na fizički obračun i da se potom opozicija odazove.

„To se skakako nije desilo u Evropi. Malo mi je sumnjiv Filipanac Rodrigo Duterte, kao neko ko bi bio spreman na tako nešto. Ima često zamotanih poruka koje pokazuju nekakav ‘mačizam’, neki od lidera žele da šalju takve poruke, ali ovako otvoreno, i to ne prvi put, jeste nešto što je prilično jedinstveno i unikatno ne samo u našim uslovima, nego i inače. Tim pre, što se stalno ponavlja. Novina je što su ovog puta došli predstavnici Narodne stranke, i kreirali su jedan politički hepenig. Kada smo stigli dotle i srozali se, odluka Jeremića i njegovih saradnika je bila ispravna“, smatra Vukadinović.

Dodaje da predstavnici Narodne stranke nisu započeli kavgu, niti su pozvali predsednika na duel i da je ova partija dobila političke poene u javnosti nakon ovoga.

„Dobili smo brutalnu realnost i grubo suočavanje sa tim na šta nam se sveo politički život. Mislim da Vučić nije mnogo dobio, i od juče popodne pa do danas traje akcija kontrole štete“, istakao je gost N1.

Otkriva da je video neke od snimaka koji su nastali u Predsedništvu prilikom suočavanja između Vučića i Jeremića i objašnjava da je na njima ono što je Vuk Jeremić delimično opisao.

Obezbeđenje jedino delovalo kao najracionalniji akter

„Svakako u Predsedništvu snimci postoje. I mislim da je neko odlučivao da li da ide sa tim snimcima, da ih pusti. Nema tu mnogo što ne možemo da naslutimo iz izjave Vuka Jeremića, i one fotografije. Ali, ono što je činjenica da su im se nosevi dodirivali. Možda i još nekim drugim delom tela, ali nije bilo fizičkog obračuna“, otkrio je Vukadinović.

Naglašava da je Vučić mogao da reaguje na drugačiji način, i da se za ono što se dogodilo juče „ne zna da li je komičnije ili tužnije“. Vukadinović je naglasio da je na osnovu onoga što je čuo i video na snimku „obezbeđenje jedino delovalo kao najracionalniji akter“.

„Ako ima zaslužnih što nije otišlo još dalje i gore, onda to pripada članovima obezbeđenja, kojih je tu svakako bilo“, kaže naš sagovornik.

„On je sišao i upustio se u takvu vrstu obračuna, a mogao je da ih ‘iskulira’. Dolaze razne stranke, kucaju na ta vrata, dođu do prvog kontrolnog punkta… i mogao je da ih ignoriše. mogao je da ih pozove na razgovor. Mogao je da im zakaže razgovor. Mogao je da izda sopštenje mi da kaže: ‘Šta imam sa vama da razgovaram’? Dakle, svaka od tih rekacija bi bila povratak u ne baš normalnost, ali, koliko toliko civilizovano stanje. A došlo je do nivoa ulične adolescentske, pubertetske ‘frke’ i pretnji tipa: ‘Ajde ti, ajde ti“, rekao je sagovornik N1 i ocenio da je to „na nivou navijača, huligana ili klinaca na prelasku iz osnovne u srednju školu’.

Vukadinović ističe da će biti jako teško vratiti stanje u normalu i ponavlja da je to zbog toga što je jučerašnje suočavanje Vučića i Jeremića pokazalo na šta nam se sveo politički život.

Ocenjuje da je to što se desilo još jedna u nizu akcija opozicije, koja je mogla da bude „poluspešna“ da predsednik Vučić nije sišao i upustio se u raspravu sa njima, i ističe da je Vučić od tog čina napravio skandal i senzaciju, koja će prema njegovom mišljenju, „preći granice ove zemlje“.

Vukadinović smatra da zbog ovakvih dešavanja u javnost ne dospevaju, ili se ne govori dovoljnjo o krucijalnim temama po našu zemlju, a to su pregovori oko Kosova i Metohije i dijalog vlasti i opozicije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare